Matematik

Vektorer

27. oktober 2006 af wwwhej (Slettet)
Hejsa..

Opgaven lyder:

I en plan er givet tre vektorer a, b og c hvor
b=c-a længden af a=5 længden af c=3 a*c=0

Beregn længden af b

Beregn vinklen mellem b og c


Håber nogen kan hjælpe mig..!

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

Prøv at se på b^2

Svar #2
27. oktober 2006 af wwwhej (Slettet)

øhh b^2..hvor skal jeg få den fra

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

b^2 = (c - a)^2
regn på den

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

1) Du ved at:

b = c-a

Kvadratér begge sider:

b^2 = (c-a)^2

Brug så kvadratsætningerne... DU kender |c| og |a|

...

2)

a*c = 0

Når prikproduktet mellem to vektorer er 0, står vektorerne vinkelret på hinanden.

a er derfor vinkelret på c.

Du har derfor en retvinklet trekant, dannet af de tre vektorer. Vha. retvinklet trigonometri, kan du finde vinklen mellem vektor b og vektor c.

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

#4.
Hovsa, det var egentligt ikke pænt gjort, nu når Lurch var igang. Undskyld :(

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. oktober 2006 af Duffy

I en plan er givet tre vektorer a, b og c hvor
b=c-a længden af a=5 længden af c=3 a*c=0

------------------------------------------

a*c=0 betyder at a står vinkelret på c, dvs at
a og c udspænder en retvinklet trekant. I denne trekant er hypotenusen netop c-a, altså b.

Længden af b, |b| udregnes nu let vha Pythagoras:

|b|=sqrt(|a|^2+|b|^2) =

sqrt(5^2 + 3^2) = sqrt(34)


vinklen, v, mellem vektor b og vektor c fndes vha formlen

tan(v) = |b|/|a|

så udregnes det sidste skridt (hvor du samtidig husker at stille din lommeregner til at regne i grader):

v = Arctan(|b|/|a|) = Arctan(3/5)

[v udregnes på lommeregner via tan^(-1)(3/5)] = 30,96°

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

#6.
Hov, vinklen må være lig:

v = tan^(-1)(5/3) = 59,04 grader

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. oktober 2006 af Duffy

Ja, Zeta. Det er korrekt. Jeg skulle lige se om der var nogen der var vågne. ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. oktober 2006 af -Zeta- (Slettet)

:-)

Svar #10
28. oktober 2006 af wwwhej (Slettet)

hvad betyder det der arctan og sqrt?

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.