Kemi

Lidt hjælp!

03. november 2006 af E=m*c^2 (Slettet)
Hej!
Jeg vil lige spørger om der ikke er nogen der kan hjælpe mig med noget substitution, addition og oxidation.

f.eks når Bromvand reagere med ethanol, (hvad er det så substitution, addition og oxidation)eller når den reagere med KMnO_4

og så kan jeg heller ikke finde ud af at skrive det op.

og det samme er gældende bare for stoffet phenyleddikesyre.

Håber at der er nogen som kan hjælpe mig!

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Uden at være helt sikker, tror jeg at der sker en substitution når ethanol og bromvand reagerer.

C2H5OH + Br2 --> C2H4OH + HBr

...men dette kræver selvfølgelig noget lysenergi.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2006 af Maelkeboette (Slettet)

En substitution er en "udskiftning"
Eks. CH4 + Br2 --> CH3Br + HBr

Ved en addition, "pluser man noget til stoffet"
Eks. C2H4 + Cl2 --> C2H4Cl2
Dette sker ved at dobbeltbindingen i stoffet brydes.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2006 af mathon

ethanol C2H5OH eller CH3-CH2OH - en primær alkohol - vil i det følgende blive skrevet som R-CH2OH (hvor R = methylgruppen CH3). Dette gøres for ikke at forveksle C-atomer, som ikke ændrer OT med C-atomer, som ændrer OT.


MnO4^(1-) + R-CH2OH --> Mn^(2+) + R-COOH

OT for Mn i MnO4^(1-) er +7
OT for Mn^(2+) er +2

OT for C i R-CH2OH er -1
OT for C i R-COOH er +3

prøv selv at afstemme den

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2006 af mathon

redoxprocessen foregår i surt miljø - ellers virker MnO4^(1-)-ionen ikke som oxidator.

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. november 2006 af frodo (Slettet)

MnO4(-1) er stadig en oxidator i basisk opløsning. Men da jeg ikke umiddelbart kender talværdien for oxidationspotentialet for ethanol, kan jeg ikke på kvantitativt basis udtale mig om redox-egenskaberne.

Almindeligvis, er det dog klart at permanganationen er langt mere oxiderende i surt miljø end i basisk.
Jeg forventer da også at oxidation af ethanol til ethansyre med permanganat ikke umiddelbart kan forløbe i basisk opl.

Men da der ikke er noget, der er så skidt, så det ikke er godt for noget, kan man ALTID beundre den flotte violotte farve af permanganationen!

Det er i sandhed en farve enhver der beskæftiger sig bare det mindste med kemi, burde kende!

Svar #6
04. november 2006 af E=m*c^2 (Slettet)

Jeg vil umiddelbart mene at det skal være sådan her:

4 MnO4^(1-) + 5 R-CH2OH + 12H --> 4 Mn^(2+) +5 R-COOH + 6H2O

Mn går 5 ned \/ 4
C går 4 op /\ 5

ladning venstre side: 4-
Ladning højre side: 8+

Hvad med de andre kan i finde ud af dem!

og så vil jeg lige spørger om det her er rigtigt:
C2H5OH + Br2 --> C2H4OH + HBr (det står i svar 1#)

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. november 2006 af frodo (Slettet)

hvsi reaktionen mellem permanganat og ethanol skal afstemmes, bliver det sådan:

4 MnO4(1-) (aq) + 12H+(aq) + 5 CH3CH2OH (aq) --> Mn(2+) (aq) + 5 CH3COOH(aq) + 11 H2O(l)

og reaktionen du nævner terminalt er ikke korrekt. Den skal retteligt være:

C2H5OH + Br2 --> C2H4(Br)OH + HBr

og substitutionen sker primært lige ved siden af hydroxylgruppen!

Skriv et svar til: Lidt hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.