Kemi

stereoisomeri

07. november 2006 af MrJonas (Slettet)
Jeg har en opgave hvor jeg skal skrive hvilke muligheder for stereoisomeri, der er mulighed for i a-vitamin(retinol). Men jeg er ikke helt sikker. Jeg kan vel flytte de to CH3'er på benzen ringen på de 4 forskellige pladser, men kan jeg andet? :S Er ikke skarp til det isomeri

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2006 af Penoer (Slettet)

Nu har jeg lige kigget min opgave igennem omkring det du nævner... Hvis opgaven handler om A-vitamin og ß-caroten, så har jeg svaret til dig..

Det er en meget simpel opgave, for du skal ikke hvor mange muligheder du har, men hvilke. Du kender sikkert godt de forskellige former for stereoisomeri (geometrisk, optisk og diastereoisomeri). Så skal du bare svare på, hvad der kan lade sig gøre af de tre.

Svar #2
07. november 2006 af MrJonas (Slettet)

Det er vle geometrisk og optisk eller hva?.. er ikke sikker på hvad diassterooisomeri er..

Brugbart svar (1)

Svar #3
07. november 2006 af Penoer (Slettet)

Der er mulighed for en form for stereoisomeri, nemlig geometrisk isomeri efter Z,E-systemet. Der er til gengæld ikke mulighed for hverken diastereoisomeri eller optisk isomeri, da der ikke er nogle asymmetriske carbon-atomer.

Svar #4
07. november 2006 af MrJonas (Slettet)

Okay, mange tak.. kan du give mig svaret på opg c så? Bare facit, så jeg lige kan tjekke om mit er rigtigt

Svar #5
07. november 2006 af MrJonas (Slettet)

Kunne gentlig godt bruge noget hjælp.. Kan godt se jeg kan beregne konc. ud fra en formel. Men det kan jeg da ikke bruge til noget, så ved jeg bare hvor stor konc af caroten er i opløsnigen, hvor der er 2 mL i. Jeg får jo ingen ting at vide om pillen.

Brugbart svar (1)

Svar #6
07. november 2006 af Penoer (Slettet)

ß-caroten-indholdet i en kapsel er på 8,95 mg, men da du ved at det kun er 1/6 del der bliver optaget kan du beregne om den anbefalede daglige dosis. (hvilket det gør!)

Jeg har lavet opgaven således:

Vi ved, at absorbansen er 0,46 ved 450 nm, så kan vi vha. grafen på side 56 aflæse ekstinktionskoefficienten, e. Da vi også kender kuvettebredden, l, kan vi ud fra Lambert-Beers lov finde den aktuelle koncentration af den fortyndede opløsning af ß-caroten. (aflæs på grafen!)

[Delresultat]

Vi kan nu finde stofmængden af ß-caroten, da vi kan finde den formelle koncentration af ß-caroten vha. fortyndningsfaktoren, Ff. Vi ved desuden også, at det er en 100 mL prøve.
Opløsningen er fortyndet 50 gange, da 100/2 er 50.

[Delresultat]

Massen af ß-caroten i en kapsel må være på:

[Resultat] (m=n*M)

Du kan nu selv tænke dig frem til tallene!

Svar #7
07. november 2006 af MrJonas (Slettet)

okay, kan slet ikke få noget til at passe nu :S
Beregner konc. ved følgende:

0,46 = 1,45*10^5 * [c] * 1

[c] = 3,2*10^-6

Da den så er fortynder 50 gange, må konc i caroten opløsningen være:
3,2*10^-6 * 50 = 1,58*10^-4

Så beregner jeg stofmængden i opløsnigne ved:
1,58*10^-4 / 0,1 L = 1,58*10^-5

og så ganger jeg med M som er 536,85.. Men det passer på ingen måder med det du har fået :s

Brugbart svar (1)

Svar #8
07. november 2006 af Penoer (Slettet)

Du har lavet en fejl ved at finde stofmængden.. n=V*c (numse lig med WC, min gamle kemilærers huskemåde!)

Burde passe nu, selvom jeg ikke lige har tjekket dine tal.

Svar #9
07. november 2006 af MrJonas (Slettet)

Det passer stadig ikke.. så får jjeg 0,008482 gram

Brugbart svar (1)

Svar #10
07. november 2006 af Penoer (Slettet)

Fejlen ligger i, hvordan vi har aflæst ekstinktionskoefficienten. Jeg har nemlig min til 1,38 *10^5.

Skriv et svar til: stereoisomeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.