Kemi

hjælp til kemiopg

07. november 2006 af cs (Slettet)
Hej er der nogen der vil hjælpe med disse opg.

1)Jeg får at vide at en reaktion er af 1 orden. Jeg skal bestemme begyndelseshastigheden. Derudover får jeg at vide der bruges 2 g og 1L og opvarmes til 65 grader og k ved denne temperatur er 65.

skal jeg så ikke bare finde den molare masse af stoffet så får jeg stofmængden og kan derefter finde koncentrationen og så har jeg V=k*koncentrationen eller skal jeg bruge temperaturen til noget.

2)bestemmelse af hastighedskonstanterne
a) A ->B Koncentrationen af A falder til halvdelen af begyndelsesværdien i løbet af 1000 s.

kan jeg ikke bare bruge T(halv)=ln2/k

b) 2A -> B + C. [A]0 = 0.050 mol/L og efter 120 s stiger koncentrationen af B til 0.015 mol/L

ved ikke hvad jeg skal gøre her.

håber nogen kan og vil hjælpe.
på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Ad 1.
Principåer er ok. Enheden for k er [tid-1], hvorfor du kan bruge hvilken som helst koncentrationsangivelse du ønsker blot du husker, at reaktionshastigheden anvender samme enhed.

Da k er angivet ved 65 Gr C og beregningen er ved samme temperatur, skal du ikke bruge temperaturen til nogen (i første omgang)

Ad 2-a
Netop

Ad 2-b
Vi må antage at reaktionen er 1. ordens (det er mest logisk set i lyset af opgave 1 og 2-a, men ikke nødendigvis korrekt!).

Hvis du nu også antager, at koncentrationen af B er 0 til tiden t=0. kan du beregne, hvor meget B der er danne og ud fra reaktionsligningen bestemme, hvor meget A der er nedbrudt!

Så har du [A]0 og [A]120 sek og kan herefter finde reaktionshastigheden da [A]t = [A]0*exp(-k*t]

Giver dette mening for dig

Svar #2
07. november 2006 af cs (Slettet)

jamen vil den så komme til at være
0,035=0,05*exp(-k*t)idet jeg finder k ved T(hl=120sek)=ln2/k eller hvad.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Er et opgave 2-b??

Du starter med 0,05 mol A.

Efter 120 sek er der dannet 0,015 mol B. Hvor mange mol A er der anvendt hertil (se på reaktionsligningen.

I ligningen kender du nu A0, A120 og t hvorefter du skal finde k.

Hvor nævner du temperaturen T?

Svar #4
07. november 2006 af cs (Slettet)

Er det så:

2A -> B + C
0,5 0 0
0,05-2x 0,015 0,015
0,02 M
ln(0,02)=ln(0,5)-k*120 sek.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Nemlig! -altså hvis du mener ln(0,05) og ikke ln(0,5)

:-)

Svar #6
07. november 2006 af cs (Slettet)

ja det var en slåfejl men tak for hjælpen.

Skriv et svar til: hjælp til kemiopg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.