Matematik
Løsning til differentialligning
08. november 2006 af
john2005 (Slettet)
Hej,
Jeg har lidt problemer med at se hvordan jeg skal gribe denne opgave an..
Det er opg. 122 i MAT3A
dy/dx = (x^2+10x)/(x+1) som går gennem (x0,y0)=(0,3)
Nogen der kan hjælpe mig med at komme igang?
Jeg har lidt problemer med at se hvordan jeg skal gribe denne opgave an..
Det er opg. 122 i MAT3A
dy/dx = (x^2+10x)/(x+1) som går gennem (x0,y0)=(0,3)
Nogen der kan hjælpe mig med at komme igang?
Svar #1
08. november 2006 af mathon
(x^2+10x)/(x+1) = x + 9x/(x+1)
S (x + 9x/(x+1))dx
S xdx + 9*S x/(x+1)dx
1) S xdx = 1/2x^2
2) 9*S x/(x+1)dx
S x/(x+1)dx = S x*1/(x+1)dx, der ved partiel integration giver
x*ln(x+1)-S ln(x+1)dx
x*ln(x+1)-[(x+1)*ln(x+1)-(x+1)]
x*ln(x+1)-(x+1)*ln(x+1)+x+1
ln(x+1)[x-(x+1)]+x+1
x-ln(x+1)+1,
hvoraf
9*S x/(x+1)dx = 9*[x-ln(x+1)+1] =9x-9ln(x+1)+9
og
1) + 2)
S(x^2+10x)/(x+1)dx = 1/2*x^2 + 9x-9ln(x+1)+9+k1
eller
S(x^2+10x)/(x+1)dx = 1/2*x^2 + 9x-9ln(x+1)+k...(hvor 9+k1=k)
resultat:
I: y = f(x) = 1/2*x^2 + 9x - 9ln(x+1) + k,
hvis
graf skal gå gennem (0,3).
Du indsætter x- og y-korodinaterne i I: og beregner k,
hvorved
f(x) er entydigt beregnet!
S (x + 9x/(x+1))dx
S xdx + 9*S x/(x+1)dx
1) S xdx = 1/2x^2
2) 9*S x/(x+1)dx
S x/(x+1)dx = S x*1/(x+1)dx, der ved partiel integration giver
x*ln(x+1)-S ln(x+1)dx
x*ln(x+1)-[(x+1)*ln(x+1)-(x+1)]
x*ln(x+1)-(x+1)*ln(x+1)+x+1
ln(x+1)[x-(x+1)]+x+1
x-ln(x+1)+1,
hvoraf
9*S x/(x+1)dx = 9*[x-ln(x+1)+1] =9x-9ln(x+1)+9
og
1) + 2)
S(x^2+10x)/(x+1)dx = 1/2*x^2 + 9x-9ln(x+1)+9+k1
eller
S(x^2+10x)/(x+1)dx = 1/2*x^2 + 9x-9ln(x+1)+k...(hvor 9+k1=k)
resultat:
I: y = f(x) = 1/2*x^2 + 9x - 9ln(x+1) + k,
hvis
graf skal gå gennem (0,3).
Du indsætter x- og y-korodinaterne i I: og beregner k,
hvorved
f(x) er entydigt beregnet!
Svar #2
08. november 2006 af Lurch (Slettet)
#1 nu blander jeg mig lige, for det der har absolut intet med at "hjælpe" nogen med at komme i gang med, som der blev spurgt om. Det der er at lave andres lektier, hvilket ikke hjælper dem der ikke kan finde ud af det, og øger mængden af folk der kommer herind for at få andre til at lave deres ting.
I min mening er det der ødelæggende for alt hvad den her hjemmeside har til formål.
I min mening er det der ødelæggende for alt hvad den her hjemmeside har til formål.
Skriv et svar til: Løsning til differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
