Matematik

problemer med en opgave

08. november 2006 af MissiMissy (Slettet)
Hejsa jeg sidder med en opgave jeg ikke kan finde en måde at løse den på er der nogen der kan hjælpe lidt.. opgaven er 6b..på denne her side:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2001/med0181v.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2006 af mathon

x = t^3 - 4t
y = t,

hvoraf

x = y^3 - 4y ...(som er nemmere at holde som funktion af y!)

y = 1/5x eller x = 5y

i skæringspunkter er x-koordinaterne ens,
hvoraf

y^3 - 4y = x = 5y

y^3 - 9y = 0

y[y^2 - 9] = 0

y*[y^2 - 3^2] = 0...(der ved brug af a^2-b^2=(a+b)(a-b)) giver

y(y+3)(y-3) = 0, der ved brug af 0-reglen
giver

y1=0, y2=-3 og y3=3
de tilhørende x- koordinater findes ved indsættelse af y-værdierne
i x=5y,
hvoraf de tre skæringspunkter
bliver

(0,0), (-15,-3) og (15,3)



Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2006 af mathon

x = t^3 - 4t
y = t

dy/dx = (dy/dt)/(dx/dt)

dx/dt = 3t^2-4
dy/dt = 1,
hvoraf

dy/dx = (dy/dt)/(dx/dt) = 1/(3t^2-4)

linjen y=1/5x's hældningstal er 1/5,
hvoraf

1/(3t^2-4) = dy/dx = 1/5, der
giver
3t^2-4 = 5

3t^2 = 9

t^2 = 3

t = ±sqr(3)


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2006 af mathon

...#1 og #2 er noget i strid med SP's almindelige vejledningspolitik, men opgaven er svær at dele op i mange underinddelte forståelsespunkter, som skønnes at ville kunne "omregnes" til ca. 40-50 gensidige - efterhånden - uoverskuelige svar...

Svar #4
08. november 2006 af MissiMissy (Slettet)

x = t^3 - 4t
y = t,

hvoraf

x = y^3 - 4y ...(som er nemmere at holde som funktion af y!)

y = 1/5x eller x = 5y.......

jamen hvis x bliver y^3 - 4y hvorfor bliver y så ikke x??? hvorfor 5x?? altså hvorfor skal du bruger linjen m's ligning til parameterfremstillingen??

Svar #5
08. november 2006 af MissiMissy (Slettet)

mathon er du der??? :)

Svar #6
08. november 2006 af MissiMissy (Slettet)

nej nej jeg frostår det nu det er lidt forvirrende men er med nu... tak for det..

Svar #7
08. november 2006 af MissiMissy (Slettet)

okay nu er jeg ved #2 og jeg ved ikke om jeg med eller ej men ved t=sqr+-3 er der ikke en tangent til kurven... kan du forklare lidt..for så tror jeg ikke jeg er helt med..
Jeg sys den er lidt svær!!

Skriv et svar til: problemer med en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.