Kemi

pH- og pOH-beregning

12. november 2006 af mathon
SP modtager mange henvendelser vedrørende pH-beregninger, hvorfor nedenstående oplistes:

pH- og pOH-beregning:

generelt:

1) i fortyndet stærk syre eller fortyndet stærk base:

pH = -log(Cs) = -log[H3O^+]

pOH = -log(Cb) = -log[OH^-], hvor Cs og Cb er de

formelle koncentrationer.


2) i en svag syre eller en svag base dvs. i en syre eller base, der IKKE er fuldt dissocieret og [H3O^+] derfor IKKE lig med Cs og og [OH^-] derfor IKKE lig med Cb

pH = 1/2*[pKs-log(Cs)]

pOH = 1/2*[pKb-log(Cb)], hvor Cs og Cb er de

formelle koncentrationer.


3)i en fortyndet middelstærk syre eller fortyndet middelstærk base er ionisationsgraden, alfa, ret betydelig og den aktuelle koncentration bliver mærkbart mindre end Cs.

pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs)/2]

pOH = -log[(-Kb+sqr(Kb^2+4*Kb*Cb)/2]


ved 25?C: pH = 14 - pOH

Svar #1
12. november 2006 af mathon

ved 25?C: pH = 14 - pOH -->

ved 25 grader C: pH = 14 - pOH

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Det springer min bog også betragteligt over (især sidste ligning), så jeg kopierer lige det ned og gemmer det. Det er squ dejligt med sådanne nogle notater. Mucho Gracias mathon :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2006 af hydrogen (Slettet)

Ionisationsgraden = protolysegraden?

#2 Mærkeligt, det er ellers en af de vigtige formler (forudsat du har en kemi B eller over på andet år).
Ellers kommer det nok.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#3.
Eventuelt ISIS-bogsystemet der bare er fucked-up? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2006 af hydrogen (Slettet)

#4
Der er en udledning af formlen på s. 90 - 91 (Isis Kemi B).

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2006 af hydrogen (Slettet)

#4 ... men ellers: Enig!

Skriv et svar til: pH- og pOH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.