Matematik

Ligning for tangent

12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)
Hej, ved ikke hvordan denne opgave skal gribes and. Hvordan løses den?

Bestem uden hjælpemidler en ligning for tangenten til parablen med ligning:
y=-x^2+5x-6

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2006 af dnadan (Slettet)

En parabel har uendeligt mange tangenter... du må få et punkt eller lignende opgivet!

Svar #2
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Det undrer også mig, men der ikke opgivet nogen punkter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2006 af lassa (Slettet)

så se y=-x^2+5x-6 y=ax+b =y=x-6

Svar #4
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Er det selve svaret på opgaven eller bare et led i udregningen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2006 af lassa (Slettet)

svar y=-x-6

Svar #6
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Tak!

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2006 af allan_sim

#5.
Interessant. Hverken y=x-6 eller y=-x-6 er tangent til den givne parabel.

#0.
Er du 100% sikker på, at du har skrevet hele opgaven helt korrekt op? Hvis det er tilfældet, så er det nok tanken, at du skal udnytte din viden om tangentens ligning i det punkt, hvor parablen skærer andenaksen.

Svar #8
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

okay kan godt se at svaret ikke er y=x-6.

Men er sikker på at opgaven er rigtigt formuleret.

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2006 af allan_sim

#8.
Har du lært noget om betydningen af a, b og c i f(x)=ax²+bx+c ?

Svar #10
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Har det noget at gøre med at finde diskreminanten?

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. november 2006 af allan_sim

#10.
Nej, diskriminanten bruger du til at finde rødder med.

Hvis jeg nu fortæller dig, at c er skæringen med andenaksen, og b har noget med en bestemt tangents hældning at gøre, er der så en klokke, der ringer? :-)

Svar #12
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Nej det er der desværre ikke??

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. november 2006 af allan_sim

#12.
Ok - så ved jeg ikke helt, hvad din lærer har tænkt sig, at I skal gøre.

Under alle omstændigheder er c skæring med andenaksen, mens b er hældningen på den tangent, der har røringspunkt i skæringen med andenaksen. Med andre ord har du altid en tangent til parablen på formen y=bx+c - og altså i dit tilfælde y=5x-6.

Svar #14
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

Okay. Det vil sige at y=5x-6 er svaret? Det lyder da lidt for simpelt.

Brugbart svar (0)

Svar #15
12. november 2006 af allan_sim

#14.
Det er et svar. Som påpeget i #1 er der uendeligt mange tangenter, hvis du ikke har yderligere oplysninger. Men én mulighed er altså den i #14.

Svar #16
12. november 2006 af Henrik321 (Slettet)

okay tusind tak

Skriv et svar til: Ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.