Kemi

Tertiært C-atom

13. november 2006 af martinrv (Slettet)
Hej.
Jeg har en substitution af H med Cl i en reaktion mellem 2-methylbutan og dichlor. Jeg skal opskrive reaktionsskemaet og angive navnet på reaktionsproduktet/-produkterne, idet reaktionen foregår ved det tertiære C-atom.
Hvad menes med "det tertiære C-atom"?

/martinrv

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. november 2006 af mathon

"det tertiære C-atom" = det 4. C-atom.

Det C-atom hvortil -CH3 er "knyttet" har nr. 2.

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. november 2006 af mathon

CH3-[C-H-CH3]-CH2-CH3: 2-methylbutan

CH3-[C-H-CH3]-CH2-CH3 + Cl2 --> CH3-[C-H-CH3]-CH2-[CH2-Cl] + HCl

CH3-[C-H-CH3]-CH2-[CH2-Cl]: 2-methyl-4-chloro-butan

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. november 2006 af x^n+y^n=z^n (Slettet)

er tertiære C ikke det atom, der er bundet til 3 C-er? Altså:

CH3-[C-H-CH3]-CH2-CH3 + Cl2 -->
CH3-[C-Cl-CH3]-CH2-[CH3] + HCl

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

#1 ""det tertiære C-atom" = det 4. C-atom." <-- hmm, hvad mener du med det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

Ups, må vist være lidt hurtigere næste gang :p

Svar #6
13. november 2006 af martinrv (Slettet)

Oki, thx ;-)

/martinrv

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. november 2006 af mathon

...det har du nok ret i, da betegnelserne ved alkoholer i hvert fald er sådan:

betegnelsen bliver så:
CH3-[C-Cl-CH3]-CH2-[CH3]...2-methyl-2-chlor-butan

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

#7 Husk at navngive efter alfabetisk rækkefølge:)

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. november 2006 af mathon

...rækkefølgen er den mindst elektronegative gruppe først...

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

Den regel må du selv have fundet på, se her:

"If there are different groups, they are added in alphabetical order, separated by commas or hyphens..."
og senere "Multiple groups are dichloro-, trichloro-, etc, and disimilar groups are orded alphabetically as before. "
http://en.wikipedia.org/wiki/IUPAC_nomenclature_of_organic_chemistry

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2006 af sapiens (Slettet)

Hmm, det her er lidt mere præcist:
"The name of the parent hydrocarbon is modified by the application of the highest-priority functional group suffix, with the remaining functional groups indicated by numbered prefixes, appearing in the name in alphabetical order from first to last." fra samme side

Brugbart svar (0)

Svar #12
14. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Korrekt, man følger alfabetisk rækkefølge.

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. november 2006 af mathon

#10, #11 og #12

...jeg bøjer mig naturligvis - og stikker piben ind - i dyb respekt for jeres dokumenterede større fagkundskab udi den organiske kemis nomenklatur..." - alt andet ville jo være fagligt vanvid!

Skriv et svar til: Tertiært C-atom

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.