Kemi

hjælp til en kemiopg

18. november 2006 af cs (Slettet)
Hej sidder og bakser men en opgave og vil høre om der ikke er nogen der vil hjælpe.

den lyder to dråber af en indikator HIn(ks=1*10^-9)hvor HIn er gul og In- er blå, fordeles i 100 ml 0,1 M HCl

a) Hvilken farve har opløsningen til at begynde med.
-Hvilken formel skal jeg bruge? skal jeg gøre sådan pks=ks =-log(1*10^-9)->pks=9 dvs. en svag syre
pH=0,5(pks-logCs)=0,5(9-log)=5
og så sige at omslagspunktet ligger i pKs-1 til pkS+1 altså vil opløsningen være gul. Eller skal jeg konkludere fra start af at HCl er en stærk monoprot syre
og så bruge formlen pH=-log (0,1)

b) opløsningen titreres med 0,100 M NaOH. Ved hvilken pH vil farveskiftet fra gult til grøngult finde sted?
Men det er vel ved pKs så kan første del vel være svaret hertil eller hvad.

c) Hvilken farve vil opløsningen have efter tilsæning af 200 ml NaOH?

HCl + NaOH -> NaCl + H20

start 0,01 mol 0,02 mol 0 0
slut 0,01-x 0,02-x x x

ks=((x)(x))/((0,01-x)(0,02-x))=1*10^-9 og så finde x og så regne pH eller hvad skal jeg.

Håber nogen har tid til at hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2006 af frodo (Slettet)

pH i opløsningen er bestemt af HCl. indikatoren er for det første svag, og for det andet kun tilstede i meget lille koncentration. Men tankegangen er korrekt. Når pH er væsentligt mindre end pKs(HIn) må den være på syreform dvs HIn.

b) ja

c)udregn pH ja, men det ser ud til at være en besværlig måde at gøre det på. Udnyt at de begge er stærke, og reaktionen H+ + OH- --> H2O forløber så godt som fundstændigt.

Svar #2
19. november 2006 af cs (Slettet)

jamen i c hvilken formel skal jeg så bruge jeg kan vel ikke bruge pOH=-log (OH-)

Svar #3
19. november 2006 af cs (Slettet)

I B er jeg gået i stå
for jeg har fundet pka. men så kan jeg vel ikke finde pOH da det er pKs jeg har? Vel! men det må da være pOh jeg skal bruge siden der står der titrers med 0,1 M NaOH

Svar #4
19. november 2006 af cs (Slettet)

I C skal man så benytte at lOH-l=0,02 mol/0,3L=0,06M
pOH=-loglOH-l=1,17 -> pH=12,83

Skriv et svar til: hjælp til en kemiopg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.