Kemi

pH i NH4CL + NaOH ???

18. november 2006 af sus-gym (Slettet)
(har på forhånd regnet at pH for 0,0100 M NH4Cl =5,625)

hvordan regner jeg så pH i :

50ml 0,0100 M NH4Cl + 25mL 0,0100 M NaOH


+

Der ønskes fremstillet en pufferopløsning med pH = 8,75
ud fra 100 mL 0,0100 M NH4Cl og 0,0100 M NaOH

beregn voluminet af den mængde NaOH-opløsning, der skal anvendes.

SØGER SVAR hurtigt takk! :*

Svar #1
18. november 2006 af sus-gym (Slettet)

er der nogen?????

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2006 af mathon

(har på forhånd regnet at pH for 0,0100 M NH4Cl =5,625) er OK!!!

NH4Cl(aq) + NaOH(aq) --> NH3(g) + NaCl(aq) + H2O(solvent)

hvoraf ses
1_Mol NH4Cl(aq) ækvivalerer 1_Mol NaOH(aq)
altså molforholdet 1:1

nu beregner du, hvor mange Mol 50ml 0,0100 M NH4Cl indeholder
og
hvor mange Mol 25mL 0,0100 M NaOH indeholder og ser, om der bliver overskud af en af reaktanterne, som så "sætter dagsordenen" i pH-sprøgsmålet.....


Der ønskes fremstillet en pufferopløsning med pH = 8,75
ud fra 100 mL 0,0100 M NH4Cl og 0,0100 M NaOH

brug pufferligningen på formen:

pH = pKs + log[n(OH-)/n(NH4+)]

Svar #3
19. november 2006 af sus-gym (Slettet)

ihhh 1000 tak :)

bare et lille spørgsmål til..

bliver pH (i det første) 5,625??
lige som det var for NH4Cl ??

eller hvat er der forkert???

also syern er en dominerende??

vil det sige at pH er det samme som syren har???

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2006 af frodo (Slettet)

den fremgangsmåde Mathon nævner er forkert.

Der dannes et puffersystem af NH3/NH4+

pufferligningen for dette system bliver retteligt:

pH=pKs+log(nB/Ns)

kig på reaktionen
NH4Cl(aq) + NaOH(aq) --> NH3(aq) + NaCl(aq) + H2O (l)

og du ser at n(NH3,efter)=n(OH-, før)
n(NH4+, efter)=n(NH4+, før)-n(OH-, før)

indsæt dette

Svar #5
19. november 2006 af sus-gym (Slettet)

hvad?

hvordan så?

bliver NH4+ og OH- til 0 M efter????

og NH3 0,200 M ???????

hvordan sætter du det ind? :)

Svar #6
19. november 2006 af sus-gym (Slettet)

hvad?

hvordan så?

bliver NH4+ og OH- til 0 M efter????

og NH3 0,200 M ???????

hvordan sætter du det ind? :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. november 2006 af mathon

#4
sorry - for "vildledningen" her!!!

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. november 2006 af mathon

faglig korrektion af #2 kompenserende for den i #4 dokumenterede beklagelige fejl:

pH = pKs + log[n(NH3)/n(NH4^+)]

100_mL 0,0100_M NH4Cl indeholder FØR tilsætning af NaOH
n(NH4^+)=100_mL*0,0100_mMol/mL = 1_mMol

FØR forbruget indeholder NaOH = n(OH^-)=V*0.01_mMol/mL

n(NH3,efter)=n(OH-, før) = V*0.01_mMol/mL

n(NH4^+, efter)=n(NH4^+, før)-n(OH-, før) = 1_mMol-V*0.01_mMol/mL,
hvoraf

pH = pKs + log[(V*0.01_mMol/mL)/(1_mMol-V*0.01_mMol/mL)]

8.75 = 9.25 + log[(V*0.01_mMol/mL)/(1_mMol-V*0.01_mMol/mL)]

-0.5 = log[(V*0.01_mMol/mL)/(1_mMol-V*0.01_mMol/mL)]

10^(-0.5) = (V*0.01_mMol/mL)/(1_mMol-V*0.01_mMol/mL)

0.316228 = (V*0.01_mMol/mL)/(1_mMol-V*0.01_mMol/mL)

0.316228*(1_mMol-V*0.01_mMol/mL) = V*0.01_mMol/mL

0.316228_mMol - 0.00316228*V_mMol/mL = V*0.01_mMol/mL

0.316228_mMol = [0.01+0.00316228]*V_mMol/mL

0.01316228*V_mMol/mL = 0.316228_mMol

V = 0.316228_mMol/(0.01316228_mMol/mL)

V = ca. 0.303065_mL

konklusion:
de 100_mL 0,0100_M NH4Cl skal tilsættes 0.30_mL 0,0100_M NaOH for at opnå en puffer-pH = 8,75

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. november 2006 af mathon

#3
"bliver pH (i det første) 5,625??
lige som det var for NH4Cl ??"----- JA!

Svar #10
20. november 2006 af sus-gym (Slettet)

1000 tak :*

Skriv et svar til: pH i NH4CL + NaOH ???

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.