Fysik

En strengs spænding

19. november 2006 af r3g1uZ (Slettet)
Hej.

Jeg sidder med en fysik opgave, som jeg har lidt problemer med.

Skal finde en strengs spænding.

Indtil videre har jeg fundet formlen:

f=(1/(2*l))*kvadratrod(F/m)

Så skal jeg bare have isoleret F, men hvordan gøres dette rigtigt?

Jeg ved godt, at jeg bare kan sætte alle mine værdier ind, skrive det på min lommeregner og så ellers bruge Solve funktionen, men vil gerne have formlen skrevet med isoleret F.

Nogle der kan hjælpe?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2006 af Lurch (Slettet)

Du må være lidt mere specifik tror jeg. En strengs spænding i forhold til hvad? Hvis man bare hiver lidt i en streng, eller er det noget med bølgers bevægelse på en streng?

Svar #2
19. november 2006 af r3g1uZ (Slettet)

Skal svare på spørgsmålet:

"Hvor stor en kraft skal strengen spændes op med?"

Er ikke sikker på dit spørgsmål.
Det er et spørgsmål inden for emne om musikinstrumenter.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2006 af Lurch (Slettet)

ahhh ok. Så handler det om bølgersudbredelseshastighed på en streng.
Sammenhængen er givet ved
v = kvrd(F/u)
hvor u er strengens masse per længde, altså u=L/m.

derudover gælder det jo at v = f * y, hvor y er bølgelængde.
Så det du har skrevet er

f = 1/y * v
bølgelængden på en streng bunbdet i begge ender kan ejg ikke huske hvad er, så det du ahr skrevet er nok rigtigt.

f = 1/y * kvrd(F/u)
f*y = kvrd(F/u)
F = u*(f*y)^2

Svar #4
19. november 2006 af r3g1uZ (Slettet)

#3
Argh, nu løste jeg sgu problemet!

Tak for hjælpen!

Dine formler var ikke lige det, som jeg skulle bruge. Er heller ikke helt sikker på, om du overhovedet kan bringe bølgens udbredelseshastighed med i billedet.
Men anyway, din gennemgang af formlen omformningen til sidst hjalp mig!
Havde lavet en fejl med at behandle en faktor som et led (typisk).

Igen, tak. Især for den hurtige responstid.

Skriv et svar til: En strengs spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.