Kemi

Redox-reaktioner (wehu!)

20. november 2006 af Lehatti (Slettet)
Hejsa!..

Jeg har problemer med at par reaktioner, som følgende:

Cr2O7(2-) + CH3CH2OH -> Cr(3+) + ??

Det er kun en delvis oxidation, så det er ikke CH3COOH, der skal erstatte "??".. Det må vel være en aldehyd - kan det det passe med CH3COH? (Kan ikke få redox-reaktionen til at gå op, hvis det er denne).

HSO3(1-) + Fe(3+) -> ??

Fe(3+) reduceres vel til Fe(2+), men hvad med HSO3(1-).. Ved det ikke lige.. HSO4(1-) måske?

MnO4(1-) + HSO3(1-) -> ??

Mn(2+) og ?? :S

Desuden har jeg et spørgsmål til følgende:

Na2S2O3.5H2O -(H2O)-> Na(1+) + S2O3(2-)

Hvordan afstemmer jeg her?.. Na2S2O3 har 3O, hvilket medfører -VI, men hvordan skriver jeg oxidationstallene op for Na2S2.. Er det blot III til Na2 og III til S2, eller er jeg helt gal på den?.. Det går i hvert fald ikke op, når jeg afstemmer. :)

Det var en stor omgang, håber jeg kan få lidt hjælp. På forhånd, tak for hjælpen. :)

Svar #1
20. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Hvis "Cr2O7(2-) + CH3CH2OH -> Cr(3+) + CH3CHO" er korrekt, så har jeg fået afstemt skidtet rigtigt nu. Mindre brøler. :)

Svar #2
21. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Jeg er kommet frem til følgende bud:
HSO3(1-) + Fe(3+) -> Fe(2+) + SO4(2-)

og

MnO4(1-) + HSO3(1-) -> Mn(2+) + SO4(2-)

Jeg har dog stadig problemer med at afstemme

Na2S2O3.5H2O -(H2O)-> Na(1+) + S2O3(2-)

Brugbart svar (1)

Svar #3
21. november 2006 af mathon

i det følgende skrives CH3-CH2OH som R-CH2OH, hvor R er methyl-gruppen -CH3, som IKKE skifter OT.

Cr2O7^(2-) + R-CH2OH -> Cr^(3+) + R-CHO (der ER aldehyd, men den skrives -CHO og IKKE -COH)

OT(Cr) i Cr2O7^(2-) = +6
OT(C) i R-CH2OH = -1

OT(Cr) i Cr^(3+) = +3
OT(C) i R-CHO = +1

Brugbart svar (1)

Svar #4
21. november 2006 af mathon

HSO3^(1-) + 2Fe^(3+) + 3OH^(1-) --> SO4^(2-) + 2Fe^(2+) + 2H2O


MnO4^(1-) + HSO3^(1-) --> Mn^(2+) + SO4^(2-)

OT(Mn) i MnO4^(1-) = +7
OT(Mn) i Mn^(2+) = +2

OT(S) i HSO3^(1-) = +4
OT(S) i SO4^(2-) = +6

Brugbart svar (1)

Svar #5
21. november 2006 af mathon

Na2S2O3.5H2O -5H2O --> 2Na^(1+) + S2O3(2-) + 5H2O

Svar #6
21. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Det skal lige siges at reaktionerne i svar #2 selvf. var bevidst uafstemte (Og jo, blev lige klar over det med COH -> CHO igår, hvilket jeg fik rettet i #1!) :)

Ellers tak for de dybdegående svar! Hvad angår #5, hvordan er du kommet frem til det? Udover at se lidt logisk på reaktionen, hvilket jeg kan nu, når jeg er ganske bag-klog. :)

Brugbart svar (1)

Svar #7
21. november 2006 af mathon

#6

...krystalvandet frigøres ved ioniseringen...

Svar #8
21. november 2006 af Lehatti (Slettet)

Så blev jeg det klogere. Tak for svaret!

Skriv et svar til: Redox-reaktioner (wehu!)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.