Kemi

hjælp til en kemiopg

24. november 2006 af cs (Slettet)
Hej er der nogen der vil hjælpe med denne opgave. Bestem pH for en vandig opløsning af HCl med konc. 1*10^-7 M har fået at vide at resultatet skal give 6,8

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2006 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=277791

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2006 af mathon

OK - her er HCl'en så fortyndet, at det er vandets autoprotolyse, som sætter "pH-dagsordenen".

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2006 af mathon

H2O <--> H^+ + OH^-

hvor vand er en yderst svag syre med pKs = 15.74

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2006 af frodo (Slettet)

jep. Du skal lige huske at tage højde for vands autoprotolyse, men du bruger ladnings- og massebevarelse og vands ionprodukt:

[H+]=[OH-]+[Cl-]
[Cl-]=10^(-7)
[H+][OH-]=10^(-14)

ud af disse ligninger kan [H+] bestemmes..

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2006 af mathon

forstod du den?

Svar #6
24. november 2006 af cs (Slettet)

vil det sige at
HCl + H2O -> H30+ + Cl-
start 1*10^-7 1*10^-7
slut 1*10^-7 -x 1*10^-7+x x

eller hvad går galt

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2006 af frodo (Slettet)

[H+]=[OH-]+10^-7 OG [H+][OH-]=10^-14
<=>
[H+]=10^-14/[H+] + 10^-7
<=>
[H+]^2-10^-7*[H+]-10^-14=0
<=>
[H+]=1,6*10^(-7)
pH=-log[H+]=6,79

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2006 af mathon

I: [H+]=[OH-]+[Cl-]
II: [Cl-]=10^(-7)
III: [H+][OH-]=10^(-14)

af III
får du

[OH-]=10^(-14)/[H+], der sammen med II indsættes i I,
hvorved

[H+]=10^(-14)/[H+] + 10^(-7), der
reduceres til

[H+]^2 - 10^(-7)[H+] - 10^(-14) = 0 og [H+]>0

beregn [H+] og derefter pH.....

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. november 2006 af mathon

#7 OK - jeg fik ikke tjekket fortsat respons inden afsendelse!

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2006 af frodo (Slettet)

hehe.. Det var altid noget at vi var fuldstændigt enige :p

Skriv et svar til: hjælp til en kemiopg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.