Matematik

Banekurve

26. november 2006 af TFL (Slettet)
Hej..
Jeg har et problem, jeg kan bare ikke løse følgende opgave

I et koordinatsystem i planen bevæger et punkt P(x,y) sig så der tidspunktet t gælder at
x=4t^2-1
y=(2t-1)/t^2
tE[1/4,2]
Bestem koordinatsættet til hver af de punkter, hvori banekurven skærer koordinatakserne, og tilhvert af de punkter, hvori banekurvens tangent er parallel med koordiantakserne
Bestem vinklen mellem førsteaksen og hastighedsvektoren til tidspunktet t=1/2

Det første har jeg løst ved at sige at x=0 og y=0
x=0 => t=+-1/2
y=0 => t=1/2
MEN når jeg indsætter fundene t værdier for y i x=4t^2-1, får jeg x=0 det samme med y=0, på grafregneren er der slet ingen skæring i (0,0) Hvad er det jeg laver forkert?
Det næste er med parallelitet og der gælder jo at det(a,b)=0 , ik? Men hvad skal der står istedet for (a,b)?
Og det sidste med vinklen
dr får jeg hastighedsvektoren til
f´(1/2)=(4,6) og herfra kan jeg ikke gå videre...
er der nogen der gider hjælpe?
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2006 af ibibib (Slettet)

Kurven skærer (0,0) og du har regnet rigtigt.

Banekurvens tangent er parallel med koordiantakserne når x'(t)=0 eller y'(t)=0.

Svar #2
26. november 2006 af TFL (Slettet)

Tak for det! jeg tror jeg har løst opgaven...men for at være sikker..kan det passe at vinklen mellem hastighedsvektoren til tiden 1/2 er 75,96 grader?

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2006 af ibibib (Slettet)

Hastighedsvektoren til t=1/2 er (4,8) og vinklen er 63,43.

Svar #4
26. november 2006 af TFL (Slettet)

Hvordan det? Skulle man ikke bare tage arctan til 4? (4,8) angiver jo at hældningen er 4....så vidt jeg kan huske vinkel mellem en linie og første aksen er arctan på hældningskoefficienten

Svar #5
26. november 2006 af TFL (Slettet)

er der ingen der kan besvare det? ..pls?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2006 af ibibib (Slettet)

tan^-1(8/4) = tan^-1(2) = 63,43.

Svar #7
26. november 2006 af TFL (Slettet)

Hvorfor er det sådan? Kan du ikke arumentere for det?

Skriv et svar til: Banekurve

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.