Kemi

Z/E og cis/trans

26. november 2006 af Christinana (Slettet)
Vil Z altid være cis og E altid være trans, hvis de skal "oversættes"?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2006 af frodo (Slettet)

nej

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2006 af LeMenga (Slettet)

Frodo, kan du ikke give en forklaring på dit svar? Og evt. også hvorfor man overvejer at skrifte til Z og E, tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2006 af LeMenga (Slettet)

Frodo, kan du ikke give en forklaring på dit svar? Og evt. også hvorfor man overvejer at skrifte til Z og E, tak.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2006 af LeMenga (Slettet)

Frodo, kan du ikke give en forklaring på dit svar? Og evt. også hvorfor man overvejer at skrifte til Z og E, tak.

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2006 af iinnaj (Slettet)

cis betyder at du har to ens grupper på samme side, hvor Z betyder at de to grupper med højst priotering (ud af 4) ligge på samme side(Z=zusammen) . Så en der er cis, kan det godt være E.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2006 af frodo (Slettet)

"hvorfor man overvejer at skifte til Z/E.."

tja, man anvender Z/E-systemet fordi cis/trans ikke slår til, når man skal beskrive strukturen omkring en dobbeltbinding.
cis/trans virker jo kun når 2 af grupperne er ens, men hvis der sidder 4 forskellige grupper, anvendes Z/E.

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2006 af Larsendrengen (Slettet)

For en alken som kun har to forskellige substituenter på hvert C:

CH3-CH=CH-CH3 (2-buten), der vil cis = Z og trans = E.

Dette vil altid gælde.

Men har man derimod tre forskellige substituenter:

F.eks. CH3-CH=C(CH3)COOH, der vil den forbindelse med "trans-Methyl" have betegnelsen Z. Altså kan der forkomme "mismatch" tilfælde, og derfor anvendes helst E/Z, med mindre man specifikt skriver "trans-methyl".


Er der fire forskellige substituenter, ja så er der kun E/Z nomenklaturen tilbage. Her giver det ingen mening længere at benytte cis/trans.


Svar #8
27. november 2006 af Christinana (Slettet)

ok, tror jeg hat styr på det nu!

Skriv et svar til: Z/E og cis/trans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.