Matematik
svær matopg.- potensrækkefremstilling
28. november 2006 af
cs (Slettet)
Hej er kørt totalt fast i denne opgave og vil høre om der ikke er nogen der kan hjælpe.
Bessels funktion af grad 0, y(x) = J0(x), er løsningen på
x(d2y/dx2) +dy/dx +xy = 0, y(0) = 1, y0(0) = 0.
Find en potensrækkefremstilling for J0(x).
Ved selvfølgelig ikke om jeg har gjort rigtigt men er kommet frem til at
a0=1
a1=0
a2=1/4
a3=0
a4=1/64
a5=0
a6=1/2304 osv
men så er det jeg ikke kan komme det sidste skridt og håber meget at nogen vil hjælpe.
Ligeledes har jeg lidt problemer med at komme i gang md denne.
f(x)= x^2-2
xn+1 = xn -(f(xn)/f´(xn)) og følgende oplysninger er givet.
For xn >kvdr2, skriv xn = an +kvdr2.
For 0 kvdr2. I denne situation afgør hvornår xn+1 er tættere på kvdr2 end xn.
Bessels funktion af grad 0, y(x) = J0(x), er løsningen på
x(d2y/dx2) +dy/dx +xy = 0, y(0) = 1, y0(0) = 0.
Find en potensrækkefremstilling for J0(x).
Ved selvfølgelig ikke om jeg har gjort rigtigt men er kommet frem til at
a0=1
a1=0
a2=1/4
a3=0
a4=1/64
a5=0
a6=1/2304 osv
men så er det jeg ikke kan komme det sidste skridt og håber meget at nogen vil hjælpe.
Ligeledes har jeg lidt problemer med at komme i gang md denne.
f(x)= x^2-2
xn+1 = xn -(f(xn)/f´(xn)) og følgende oplysninger er givet.
For xn >kvdr2, skriv xn = an +kvdr2.
For 0 kvdr2. I denne situation afgør hvornår xn+1 er tættere på kvdr2 end xn.
Svar #1
29. november 2006 af fixer (Slettet)
Dit sidste spørgsmål forstår jeg ikke til fulde. Jeg tror foraet har spist nogle af dine ulighedstegn. Derfor besvar jeg her kun dit spørgsmål om potensrækken for Besselfunktionen af første art og orden 0.
Som du nævner er J_0(x) løsning til differentialligningen
xy'' + y' +xy = 0
Lad
y = sum[n ≥ 0]c_n * x^n
være den søgte (absolut konvergente) potensrække. Ideen er at finde de absolut konvergente potensrækker for leddene xy'', y' og xy, addere dem ledvist (og argumentere for hvorfor man kan tillade sig det) og bestemme koefficienterne c_n således at ethvert led i sumrækken er 0, idet jo summen er nul.
Altså:
y' = sum[n ≥ 1]nc_n*x^(n-1)
y'' = sum[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-2)
xy = sum[n ≥ 0]c_n*x^(n+1)
xy'' = sum[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-1)
Ved addition af disse er det ønskeligt at kunne addere koefficienterne ledvist. Dertil må man sørge for, at alle tre rækker har samme potenser af x. Imidlertid involverer det n'te led i xy'' og y' potensen x^(n-1) hvorimod samme led i xy har potensen x^(n+1). Det repareres som følger:
xy'' = sum[n ≥ 0](n+1)nc_n*x^n
y' = sum[n ≥ 0](n+1)c_(n+1)x^n
xy = sum[n ≥ 1]c_(n-1)x^n
Dernæst bemærker man at rækken xy ikke har led for n=0, hvilket de to andre rækker har. Under additionen af rækkerne adderes derfor de to led fra y' og xy'' separat hvorefter alle tre rækker kan adderes ledvist for n ≥ 1:
xy'' + y' + xy =
c_1 + sum[n ≥ 1]((n+1)nc_(n-1)+(n+1)c_(n+1)+c_(n-1))x^n =
c_1 + sum[n ≥ 1]((n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1))x^n
som er lig nul såfremt følgende betingelser er opfyldt
c_1 = 0, (n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1) = 0 for n ≥ = 1
Omskriv rekursionen som
c_(n+1) = - c_(n-1)/(n+1)^2 for n ≥ 1 ⇔
c_n = -c_(n-2)/n^2 for n ≥ 2 (*)
hvoraf det, sammen med betingelsen c_1 = 0, fremgår, at alle led med ulige potenser n er identisk nul. Altså er y en potensrække med kun lige potenser
y = sum[k ≥ 0]c_(2k)x^(2k)
Slutteligt bestemmes c_n for lige indices n = 2k. Af (*) fås
c_(2k) = -1/(2k)^2*c_(2k-2)
= 1/[(2k)^2 * (2k-2)^2]*c_(2k-4)
= -1/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2]*c_(2k-6)
:
= (-1)^k/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2...(4^2)(2^2)]*c_0
= (-1)^k/[(2^k)k!]^2
= (-1)^k/[2^(2k)(k!)^2]*c_0
og derfor
y(x) = c_0*sum[k ≥ 0](-1)^k/(n!)^2 * (x/2)^(2k) (**)
Bemærk, at der er en løsning til Bessel's ligning for x > 0 som ikke er inkluderet i (**), nemlig
y(x) = y_0(x)log(x) + sum[m ≥ 1](-1)^(m-1)H_m/(m!)^2 * (x/2)^(2m)
hvor y_0(x) er potensrækkeløsningen (**) med c_0 = 1 og H_M = 1+½+...+1/m er den harmoniske sum. Den generelle løsning til Bessels ligning er en sum af potensrækkeløsningen og en konstant gange den nye løsning.
Som du nævner er J_0(x) løsning til differentialligningen
xy'' + y' +xy = 0
Lad
y = sum[n ≥ 0]c_n * x^n
være den søgte (absolut konvergente) potensrække. Ideen er at finde de absolut konvergente potensrækker for leddene xy'', y' og xy, addere dem ledvist (og argumentere for hvorfor man kan tillade sig det) og bestemme koefficienterne c_n således at ethvert led i sumrækken er 0, idet jo summen er nul.
Altså:
y' = sum[n ≥ 1]nc_n*x^(n-1)
y'' = sum[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-2)
xy = sum[n ≥ 0]c_n*x^(n+1)
xy'' = sum[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-1)
Ved addition af disse er det ønskeligt at kunne addere koefficienterne ledvist. Dertil må man sørge for, at alle tre rækker har samme potenser af x. Imidlertid involverer det n'te led i xy'' og y' potensen x^(n-1) hvorimod samme led i xy har potensen x^(n+1). Det repareres som følger:
xy'' = sum[n ≥ 0](n+1)nc_n*x^n
y' = sum[n ≥ 0](n+1)c_(n+1)x^n
xy = sum[n ≥ 1]c_(n-1)x^n
Dernæst bemærker man at rækken xy ikke har led for n=0, hvilket de to andre rækker har. Under additionen af rækkerne adderes derfor de to led fra y' og xy'' separat hvorefter alle tre rækker kan adderes ledvist for n ≥ 1:
xy'' + y' + xy =
c_1 + sum[n ≥ 1]((n+1)nc_(n-1)+(n+1)c_(n+1)+c_(n-1))x^n =
c_1 + sum[n ≥ 1]((n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1))x^n
som er lig nul såfremt følgende betingelser er opfyldt
c_1 = 0, (n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1) = 0 for n ≥ = 1
Omskriv rekursionen som
c_(n+1) = - c_(n-1)/(n+1)^2 for n ≥ 1 ⇔
c_n = -c_(n-2)/n^2 for n ≥ 2 (*)
hvoraf det, sammen med betingelsen c_1 = 0, fremgår, at alle led med ulige potenser n er identisk nul. Altså er y en potensrække med kun lige potenser
y = sum[k ≥ 0]c_(2k)x^(2k)
Slutteligt bestemmes c_n for lige indices n = 2k. Af (*) fås
c_(2k) = -1/(2k)^2*c_(2k-2)
= 1/[(2k)^2 * (2k-2)^2]*c_(2k-4)
= -1/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2]*c_(2k-6)
:
= (-1)^k/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2...(4^2)(2^2)]*c_0
= (-1)^k/[(2^k)k!]^2
= (-1)^k/[2^(2k)(k!)^2]*c_0
og derfor
y(x) = c_0*sum[k ≥ 0](-1)^k/(n!)^2 * (x/2)^(2k) (**)
Bemærk, at der er en løsning til Bessel's ligning for x > 0 som ikke er inkluderet i (**), nemlig
y(x) = y_0(x)log(x) + sum[m ≥ 1](-1)^(m-1)H_m/(m!)^2 * (x/2)^(2m)
hvor y_0(x) er potensrækkeløsningen (**) med c_0 = 1 og H_M = 1+½+...+1/m er den harmoniske sum. Den generelle løsning til Bessels ligning er en sum af potensrækkeløsningen og en konstant gange den nye løsning.
Svar #2
29. november 2006 af fixer (Slettet)
Dette er en TEST. Samme indlæg med lidt ekstra HTML-gejl.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Dit sidste spørgsmål forstår jeg ikke til fulde. Jeg tror foraet har spist nogle af dine ulighedstegn. Derfor besvar jeg her kun dit spørgsmål om potensrækken for Besselfunktionen af første art og orden 0.
Som du nævner er J_0(x) løsning til differentialligningen
xy'' + y' +xy = 0
Lad
y = ∑[n ≥ 0]c_n * x^n
være den søgte (absolut konvergente) potensrække. Ideen er at finde de absolut konvergente potensrækker for leddene xy'', y' og xy, addere dem ledvist (og argumentere for hvorfor man kan tillade sig det) og bestemme koefficienterne c_n således at ethvert led i sumrækken er 0, idet jo summen er nul.
Altså:
y' = ∑[n ≥ 1]nc_n*x^(n-1)
y'' = ∑[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-2)
xy = ∑[n ≥ 0]c_n*x^(n+1)
xy'' = ∑[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-1)
Ved addition af disse er det ønskeligt at kunne addere koefficienterne ledvist. Dertil må man sørge for, at alle tre rækker har samme potenser af x. Imidlertid involverer det n'te led i xy'' og y' potensen x^(n-1) hvorimod samme led i xy har potensen x^(n+1). Det repareres som følger:
xy'' = ∑[n ≥ 0](n+1)nc_n*x^n
y' = ∑[n ≥ 0](n+1)c_(n+1)x^n
xy = ∑[n ≥ 1]c_(n-1)x^n
Dernæst bemærker man at rækken xy ikke har led for n=0, hvilket de to andre rækker har. Under additionen af rækkerne adderes derfor de to led fra y' og xy'' separat hvorefter alle tre rækker kan adderes ledvist for n ≥ 1:
xy'' + y' + xy =
c_1 + ∑[n ≥ 1]((n+1)nc_(n-1)+(n+1)c_(n+1)+c_(n-1))x^n =
c_1 + ∑[n ≥ 1]((n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1))x^n
som er lig nul såfremt følgende betingelser er opfyldt
c_1 = 0, (n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1) = 0 for n ≥ = 1
Omskriv rekursionen som
c_(n+1) = - c_(n-1)/(n+1)^2 for n ≥ 1 ⇔
c_n = -c_(n-2)/n^2 for n ≥ 2 (*)
hvoraf det, sammen med betingelsen c_1 = 0, fremgår, at alle led med ulige potenser n er identisk nul. Altså er y en potensrække med kun lige potenser
y = ∑[k ≥ 0]c_(2k)x^(2k)
Slutteligt bestemmes c_n for lige indices n = 2k. Af (*) fås
c_(2k) = -1/(2k)^2*c_(2k-2)
= 1/[(2k)^2 * (2k-2)^2]*c_(2k-4)
= -1/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2]*c_(2k-6)
:
= (-1)^k/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2...(4^2)(2^2)]*c_0
= (-1)^k/[(2^k)k!]^2
= (-1)^k/[2^(2k)(k!)^2]*c_0
og derfor
y(x) = c_0*∑[k ≥ 0](-1)^k/(n!)^2 * (x/2)^(2k) (**)
Bemærk, at der er en løsning til Bessel's ligning for x > 0 som ikke er inkluderet i (**), nemlig
y(x) = y_0(x)log(x) + ∑[m ≥ 1](-1)^(m-1)H_m/(m!)^2 * (x/2)^(2m)
hvor y_0(x) er potensrækkeløsningen (**) med c_0 = 1 og H_m = 1+½+...+1/m er den harmoniske sum. Den generelle løsning til Bessels ligning er en sum af potensrækkeløsningen og en konstant gange den nye løsning.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Dit sidste spørgsmål forstår jeg ikke til fulde. Jeg tror foraet har spist nogle af dine ulighedstegn. Derfor besvar jeg her kun dit spørgsmål om potensrækken for Besselfunktionen af første art og orden 0.
Som du nævner er J_0(x) løsning til differentialligningen
xy'' + y' +xy = 0
Lad
y = ∑[n ≥ 0]c_n * x^n
være den søgte (absolut konvergente) potensrække. Ideen er at finde de absolut konvergente potensrækker for leddene xy'', y' og xy, addere dem ledvist (og argumentere for hvorfor man kan tillade sig det) og bestemme koefficienterne c_n således at ethvert led i sumrækken er 0, idet jo summen er nul.
Altså:
y' = ∑[n ≥ 1]nc_n*x^(n-1)
y'' = ∑[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-2)
xy = ∑[n ≥ 0]c_n*x^(n+1)
xy'' = ∑[n ≥ 1]n(n-1)c_n*x^(n-1)
Ved addition af disse er det ønskeligt at kunne addere koefficienterne ledvist. Dertil må man sørge for, at alle tre rækker har samme potenser af x. Imidlertid involverer det n'te led i xy'' og y' potensen x^(n-1) hvorimod samme led i xy har potensen x^(n+1). Det repareres som følger:
xy'' = ∑[n ≥ 0](n+1)nc_n*x^n
y' = ∑[n ≥ 0](n+1)c_(n+1)x^n
xy = ∑[n ≥ 1]c_(n-1)x^n
Dernæst bemærker man at rækken xy ikke har led for n=0, hvilket de to andre rækker har. Under additionen af rækkerne adderes derfor de to led fra y' og xy'' separat hvorefter alle tre rækker kan adderes ledvist for n ≥ 1:
xy'' + y' + xy =
c_1 + ∑[n ≥ 1]((n+1)nc_(n-1)+(n+1)c_(n+1)+c_(n-1))x^n =
c_1 + ∑[n ≥ 1]((n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1))x^n
som er lig nul såfremt følgende betingelser er opfyldt
c_1 = 0, (n+1)^2c_(n+1)+c_(n-1) = 0 for n ≥ = 1
Omskriv rekursionen som
c_(n+1) = - c_(n-1)/(n+1)^2 for n ≥ 1 ⇔
c_n = -c_(n-2)/n^2 for n ≥ 2 (*)
hvoraf det, sammen med betingelsen c_1 = 0, fremgår, at alle led med ulige potenser n er identisk nul. Altså er y en potensrække med kun lige potenser
y = ∑[k ≥ 0]c_(2k)x^(2k)
Slutteligt bestemmes c_n for lige indices n = 2k. Af (*) fås
c_(2k) = -1/(2k)^2*c_(2k-2)
= 1/[(2k)^2 * (2k-2)^2]*c_(2k-4)
= -1/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2]*c_(2k-6)
:
= (-1)^k/[(2k)^2(2k-2)^2(2k-4)^2...(4^2)(2^2)]*c_0
= (-1)^k/[(2^k)k!]^2
= (-1)^k/[2^(2k)(k!)^2]*c_0
og derfor
y(x) = c_0*∑[k ≥ 0](-1)^k/(n!)^2 * (x/2)^(2k) (**)
Bemærk, at der er en løsning til Bessel's ligning for x > 0 som ikke er inkluderet i (**), nemlig
y(x) = y_0(x)log(x) + ∑[m ≥ 1](-1)^(m-1)H_m/(m!)^2 * (x/2)^(2m)
hvor y_0(x) er potensrækkeløsningen (**) med c_0 = 1 og H_m = 1+½+...+1/m er den harmoniske sum. Den generelle løsning til Bessels ligning er en sum af potensrækkeløsningen og en konstant gange den nye løsning.
Skriv et svar til: svær matopg.- potensrækkefremstilling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
