Kemi

pKa

07. december 2006 af surey (Slettet)
Vi har fået en pæm titreringskurve ved at titrere 400,8mg NH4CL +20ml vand med 1M NaOH.

Udfra 4 valgte punkter i pufferområdet skal vi bestemme pKa

For hver punkt skal vi udregne n(NH3) og n(NH4+) ud fra den tilsatte mængde NaOH. det tror jeg vi har har klaret.

Hernæst sal vi beregne pKa ud fra massevirkningsloven.
Og her sidder vi fast.
Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2006 af mathon

Cl-(aq) + NH4+(aq) + OH-(aq) + Na+(aq) --> NH3(g) + H2O(aq) + Na+(aq) + Cl-(aq)

hvor det vigtigste i denne sammenhæng er

NH4+(aq) + OH-(aq) --> NH3(g) + H2O(aq)

eller på støkiometrisk form:
NH4Cl(aq) + NaOH(aq) --> NH3(g) + H2O(l) + NaCl(aq),som kan læses

1_Mol NH4Cl ækvivalerer 1_Mol NaOH, altså i Mol-forholdet 1:1


1_Mol NH4Cl = 53.5_g

400.8_mg = 400.8_mg/(53.5_mg/mMol) = 7.492_mMol

7.492_mMol NH4Cl i rumfanget 20_mL giver en koncentration på
7.492_mMol/(20_mL) = 0.3746_mMol/mL = 0.3746_Mol/L,

altså:
der var tale om en 0.3746_M NH4Cl-opløsning

brug pH = pKa + log([NH3]/[NH4+])


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2006 af mathon

NH4Cl(aq) + NaOH(aq) --> NH3(g) + H2O(l) + NaCl(aq)

1_Mol NH3(g) ækvivalerer 1_Mol NaOH(aq), altså 1:1,
hvoraf

antal mMol dannet NH3 = antal mMol brugt NaOH

resterende antal mMol NH4+ = 7.492_mMol - antal mMol brugt NaOH

og pKa = pH - log([NH3]/[NH4+])

pKa = pH - log(n(NH3)/V/n(NH4+)/V)......... da V er fælles

pKa = pH - log(n(NH3)/n(NH4+) til beregning "ved 4 punkter"

Svar #3
08. december 2006 af surey (Slettet)

Okay, og mange tak for svaret. Dog kan vi ikke lige helt finde ud af, hvor vi får pH fra,så vi kan sætte den ind i formlen

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2006 af mathon

...har I da ikke - i et koordinatsytem - afbildet pH som en funktion af den tilsatte NaOH-mængde?...

Svar #5
08. december 2006 af surey (Slettet)

nåh jo... hihi. Vi har bare set os totalt blinde i denne opgave. 1000 tak :)

Skriv et svar til: pKa

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.