Matematik
Ligninger
10. december 2006 af
jaqu (Slettet)
Hej
Jeg har en fået en opgave der hedder:
Løs ligningssystemerne.
Hvad betyder det??
Hvis jeg nu tager den første opgave:
2x+4y=10
Hvad skal jeg så gøre/vise??
MVH Line
Jeg har en fået en opgave der hedder:
Løs ligningssystemerne.
Hvad betyder det??
Hvis jeg nu tager den første opgave:
2x+4y=10
Hvad skal jeg så gøre/vise??
MVH Line
Svar #1
10. december 2006 af dnadan (Slettet)
ligningssystemer, er f.eks. 2 ligninger med 2 ubekendte.
Husk lige at skrive den anden op også:)
Husk lige at skrive den anden op også:)
Svar #2
10. december 2006 af jaqu (Slettet)
Så jeg skal bare vise hvordan den skal regnes ud?
F.eks. med indsættelsesmetoden?
F.eks. med indsættelsesmetoden?
Svar #4
10. december 2006 af dnadan (Slettet)
Ja, havde lige dette dokument liggende, måske kan du drage nytte af det:)
Løsningsmetode til ligningssystemer
Du har disse 2 to ligninger med 2 ubekendte:
y=2x+12nr. 1
3x+2y=3nr. 2
Måden man løser disse på er følgende:
Da du ved, at disse to ligninger har både samme y-værdi og samme x-værdi, vælger du at isolere en af disse, jeg har valgt at isolere y i nr. 1.
Da y er den samme i begge ligninger må det altså også betyde, at y i nr. 2 også er lig 2x+12, hermed indsættes dette på y’s plads:
3x+2y=3 => 3x+2(2x+12)=3
Nu er den kun en ubekendt i ligningen, og hermed kan den løses:
3x+2(2x+12)=3 <=> 3x+4x+24=3 <=> 7x+24-24=3-24 <=>7x=-21 <=> 7x/7=-21/7 <=> x=-3
Hermed har du nu den fælles x værdi(-3), denne x-værdi indsættes nu i enten ligning nr. 1 eller ligning nr. 2, igen vælger jeg nr. 1 da dette kræver mindst arbejde:
y=2x+12 => y=2*(-3)+12 = 6
Hermed bliver den endelige løsning:
X=-3
Y=6
Dette kan også løses ved at sige:
y=2x+12nr. 1
3x+2y=3nr. 2
Y isoleres i begge ligninger:
Da den allerede er isoleret i nr. 1 springer jeg dette trin over i den.
I nr. 2 siger jeg:
3x+2y=3 <=>2y+3x-3x=3-3x <=> 2y=3-3x <=> 2y/2=3/2 -3x/2 <=> y=3/2-3x/2
Disse to ligninger sættes nu lig hinanden, dette kan man gøre, da begge y værdier er den samme.
Hermed fremkommer ligningen:
2x+12=3/2-3x/2
Denne ligning løses:
2x+12=3/2-3x/2 <=>2x+3x/2=3/2-12 <=> 4x/2+3x/2=3/2-24/2 <=> 7x/2=-21/2 <=> 7x=-21 <=>x=-3
Nu indsættes den fundne x-værdi i nr. 2 ligning(bare for at vise, at det giver det samme som i første udregning):
3x+2y=3 => 3*(-3)+2y=3 <=>-9+2y=3 <=> 2y=3+9 <=>2y=12 <=> 2y/2=12/2 <=>y=6
Hermed bliver den endelige løsning endnu engang:
X=-3
Y=6
Løsningsmetode til ligningssystemer
Du har disse 2 to ligninger med 2 ubekendte:
y=2x+12nr. 1
3x+2y=3nr. 2
Måden man løser disse på er følgende:
Da du ved, at disse to ligninger har både samme y-værdi og samme x-værdi, vælger du at isolere en af disse, jeg har valgt at isolere y i nr. 1.
Da y er den samme i begge ligninger må det altså også betyde, at y i nr. 2 også er lig 2x+12, hermed indsættes dette på y’s plads:
3x+2y=3 => 3x+2(2x+12)=3
Nu er den kun en ubekendt i ligningen, og hermed kan den løses:
3x+2(2x+12)=3 <=> 3x+4x+24=3 <=> 7x+24-24=3-24 <=>7x=-21 <=> 7x/7=-21/7 <=> x=-3
Hermed har du nu den fælles x værdi(-3), denne x-værdi indsættes nu i enten ligning nr. 1 eller ligning nr. 2, igen vælger jeg nr. 1 da dette kræver mindst arbejde:
y=2x+12 => y=2*(-3)+12 = 6
Hermed bliver den endelige løsning:
X=-3
Y=6
Dette kan også løses ved at sige:
y=2x+12nr. 1
3x+2y=3nr. 2
Y isoleres i begge ligninger:
Da den allerede er isoleret i nr. 1 springer jeg dette trin over i den.
I nr. 2 siger jeg:
3x+2y=3 <=>2y+3x-3x=3-3x <=> 2y=3-3x <=> 2y/2=3/2 -3x/2 <=> y=3/2-3x/2
Disse to ligninger sættes nu lig hinanden, dette kan man gøre, da begge y værdier er den samme.
Hermed fremkommer ligningen:
2x+12=3/2-3x/2
Denne ligning løses:
2x+12=3/2-3x/2 <=>2x+3x/2=3/2-12 <=> 4x/2+3x/2=3/2-24/2 <=> 7x/2=-21/2 <=> 7x=-21 <=>x=-3
Nu indsættes den fundne x-værdi i nr. 2 ligning(bare for at vise, at det giver det samme som i første udregning):
3x+2y=3 => 3*(-3)+2y=3 <=>-9+2y=3 <=> 2y=3+9 <=>2y=12 <=> 2y/2=12/2 <=>y=6
Hermed bliver den endelige løsning endnu engang:
X=-3
Y=6
Skriv et svar til: Ligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
