Kemi
Opløslighedsopgave
11. december 2006 af
Ole Sørensen (Slettet)
Til 1 liter 0.05M opløsning af aluminiumsulfat decahydrat sættes fast natriumhydroxid. Efter at der er indtrådt ligevægt i systemet måles pH til 9,0. Vil der ved dette pH kunne iagttages et bundfald af aluminiumhydroxid, eller vil alt aluminium findes som [Al(OH)4]-? Opløslighedsproduktet for aluminiumhydroxid L er 1,3*10^-33, og ligevægtskonstanten beta4 svarende til reaktionen:
Al3+ + 4OH- <=> [Al(OH)4]-
er 1,1*10^33. Vandets ionprodukt er 1,0*10^-14
------------------
Har nu knoklet med opgaven i et par timer, og er nået frem til at der ikke fældes aluminiumhydroxid, hvilket ikke stemmer overens med min facitliste.
Det jeg har gjort, som åbenbart er forkert, er at observere:
2Al3+ + 7OH- <=> [Al(OH)3]- + Al(OH)3
Jeg har så fundet ligevægtskonstanten for denne ud fra de 2 der er opgivet, og har da prøvet at finde Al3+ koncentrationen. Ved at gange denne med OH- koncentrationen som er 10^-5 har jeg da fået et produkt, som ligger langt under opløslighedsproduktet, hvilket det vel ikke burde hvis der skal fældes aluminiumhydroxid? =S ..
På forhånd tak
Al3+ + 4OH- <=> [Al(OH)4]-
er 1,1*10^33. Vandets ionprodukt er 1,0*10^-14
------------------
Har nu knoklet med opgaven i et par timer, og er nået frem til at der ikke fældes aluminiumhydroxid, hvilket ikke stemmer overens med min facitliste.
Det jeg har gjort, som åbenbart er forkert, er at observere:
2Al3+ + 7OH- <=> [Al(OH)3]- + Al(OH)3
Jeg har så fundet ligevægtskonstanten for denne ud fra de 2 der er opgivet, og har da prøvet at finde Al3+ koncentrationen. Ved at gange denne med OH- koncentrationen som er 10^-5 har jeg da fået et produkt, som ligger langt under opløslighedsproduktet, hvilket det vel ikke burde hvis der skal fældes aluminiumhydroxid? =S ..
På forhånd tak
Svar #1
11. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)
[OH-] er som du skriver 10-5, men hvad får du [Al3+] og [Al(OH)4^-]til?
Husk: 0,05 M Al2(SO4)3 giver en total Al koncentration på 0,1 M
Når du har fundet [Al3+], kan du efterfølgende beregne om dette udfælder ved [OH-} = 10-5
Husk: 0,05 M Al2(SO4)3 giver en total Al koncentration på 0,1 M
Når du har fundet [Al3+], kan du efterfølgende beregne om dette udfælder ved [OH-} = 10-5
Svar #2
11. december 2006 af Ole Sørensen (Slettet)
Havde glemt at sætte Al3+ koncentrationen i 2 i ligevægtsbrøken. Det giver dog mening nu, mange tak =)
Skriv et svar til: Opløslighedsopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
