Kemi
Opløslighed
13. december 2006 af
Ole Sørensen (Slettet)
Til en blanding af 40mL 0,1M BaCl2 og 40mL 0,1M CaCl2 sættes 20mL 0,5M Na2SO4-opløsning. Beregn [Ba2+] og [Ca2+] når ligevægt er indtrådt.
Der er givet opløslighedsprodukter for BaSO4 = 1,5*10^-9 M^2 og CaSO4 = 6,1*10^-5 M^2
På forhånd tak
Der er givet opløslighedsprodukter for BaSO4 = 1,5*10^-9 M^2 og CaSO4 = 6,1*10^-5 M^2
På forhånd tak
Svar #1
14. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)
Start med at beregne [Ba], [Ca] o.s.v. som om der ingen reaktion sker.
Eksempel: 40 ml 0,1 M BaCl2 fortyndes i alt til 100 ml, hvorved [Ba]=0,1*40/100=0,04 M
Ved beregning af Cl skal du lige være opmærksom på, at der er flere chlor-kilder. Endvidere skal du være opmærksom på, at der i BaCl2 er dobbelt så mange Cl'er som Ba'er.
Når du har alle koncentrationerne, beregner du herefter, om der vil fælde BaSO4 og CaSO4.
Beregn slutkoncentrationen som en bassebalance.
Eksempel: 40 ml 0,1 M BaCl2 fortyndes i alt til 100 ml, hvorved [Ba]=0,1*40/100=0,04 M
Ved beregning af Cl skal du lige være opmærksom på, at der er flere chlor-kilder. Endvidere skal du være opmærksom på, at der i BaCl2 er dobbelt så mange Cl'er som Ba'er.
Når du har alle koncentrationerne, beregner du herefter, om der vil fælde BaSO4 og CaSO4.
Beregn slutkoncentrationen som en bassebalance.
Skriv et svar til: Opløslighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
