Kemi

hjælp til en kemiopg

19. december 2006 af cs (Slettet)
Hej er der nogen der kan hjælpe med denne opgave, har bakset med den et stykke tid, men går i stå hele tiden.

Hvilken mængde fast CaCl2 kan der tilsættes til 1 L 0,1 M Na2CO3 inden der sker en udfældning af CaCO3? Der kan i dette tilfælde se bort fra carbonationens baseegenskaber
tænkte i retningen af
G=Gstandard+R*T*lnk
ved ligevægt G=0 -> Gstandard=-R*T*lnk og så finde k og så stofmængden af Na2CO3 og dernæst en masse der var tilsvarende for CaCl2 men ved ikke om det lyder helt forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Kender du ikke opløselighedsproduktet for CaCO3?

Koncentrationen af CO3(2-) er givet, hvorfor du "bare" skal finde koncentrationen af Ca2+ ved ligevægt.

Omregn koncentrationen af Ca2+ (i mol)til mængden af CaCl2 (i gram)

Svar #2
19. december 2006 af cs (Slettet)

Nej jeg kender ikke opløselighedsproduktet med mindre det er et man kan slå op jeg har skrevet opgaven nøjagtig som der står.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2006 af mathon

1 L 0,1 M Na2CO3

Na2CO3 findes som Na^(1+) og CO3^(2-) og [CO3^(2-)]=0.1_M

opløselighedsproduktet
K_op-(CaCO3)=8.7*10^(-9)_M^2

[Ca^(2+)]*[CO3^(2-)]=[Ca^(2+)]*0.1_M = 8.7*10^(-9)_M^2

[Ca^(2+)] kan altså højst være

[Ca^(2+)] = 8.7*10^(-9)_M^2/(0.1_M) = 8.7*10^(-8)_Mol/L

1_Mol Ca^(2+)) = 40_g
1_Mol CaCl2 = (40+2*35.5)_g = 111_g

antal Mol tilsat Ca^(2+)-ion uden udskillelse af CaCO3(s): 8.7*10^(-8)_Mol/L*40_g/Mol=
0.1392_mg/L af Ca^(2+)-ion,
hvilket vil sige 0.1392_mg/L*(111/40)_mg/L af CaCl2(s) = 0.38628_mg/L
og da det netop drejer sig om 1_L opløsning, må der altså højst tilsættes 0.38628_mg CaCl2(s) - under omrøring - hvis udfældning af CaCO3 skal undgås.


Svar #4
19. december 2006 af cs (Slettet)

tak for hjælpen men opløselighedsproduktet er det et du har fundet, kan man slå det op???? Resten kan jeg godt se hvordan du kommer frem til.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2006 af mathon

opløselighedsproduktet er fundet i en håndbog i fysik & kemi!!!

Svar #6
19. december 2006 af cs (Slettet)

okay tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. december 2006 af mathon

#3
forbedres
til

antal mg tilsat Ca^(2+)-ion uden udskillelse af CaCO3(s): 8.7*10^(-8)_Mol/L*40_g/Mol=
0.1392_mg/L af Ca^(2+)-ion,
hvilket vil sige 0.1392_mg/L*(111/40) af CaCl2(s) = 0.38628_mg/L
og da det netop drejer sig om en 1_L's opløsning, må der altså højst tilsættes 0.38628_mg CaCl2(s) - under omrøring - hvis udfældning af CaCO3 skal undgås.

Skriv et svar til: hjælp til en kemiopg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.