Kemi

Polære eller ikke polære?

25. december 2006 af godfy (Slettet)
Hvordan kan jeg se om en forbindelse er polær eller ikke?

Tak på forhånd :)

ps. dejligt med nogle eksempler! :)

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

Man ser på forskellen i elektronegativitet mellem de to atomer der indgår i en binding. Elektronegativitet angiver hvor "meget" et atom trækker elektroner til sig. Hvis der trækkes elektroner over mod et neutralt atom vil det få en negativ ladning og det atom elektronerne kommer fra bliver polistivt ladet; det er en polær binding fx H-O.

Hvis der ikke er særlig stor forskel i elektronegativitet trækker de lige meget i elektronerne og der kommer derfor ikke nogen elektrisk forskel dvs. upolær; fx C-H eller C-C.

Tommelfingerregl:
0-2 i elektronegativitetsforskel = upolær
< 2 i elektronegativitetsforskel = polær

Elektronegativeten for et stof, kan bl.a. findes ved at kigge i det periodiske system.

Brugbart svar (1)

Svar #2
25. december 2006 af -Zeta- (Slettet)

Rettelse:

0 - 0,5 i elektronegativitetsforskel = upolær
0,5 - 2 i elektronegativitetsforskel = polær

...jeg tænkte på ionbindinger. Hvis elektronegativitetsforskellen er over 2, så er det (typisk) en ionbinding. :)

Svar #3
26. december 2006 af godfy (Slettet)

Takker mange gange :)

Brugbart svar (1)

Svar #4
26. december 2006 af frodo (Slettet)

#1,2 gælder for bindinger, hvis du vil se på hele forbbindelser, skal du også se på symmetri i molekylet.

fx BCl3 er et plant molekyle, hvor Cl trækker symmetrisk,hvorfor molekylet som helhed bliver upolært, til trods for en forskel i elektronegativitet på 1 mellem B og Cl.

Brugbart svar (1)

Svar #5
03. januar 2010 af elissa92

Jeg tænkte på N2. Hvad er elektronegativitetsforskellen der?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. juni 2010 af Hefty Bloke (Slettet)

Når vi snakker om ElektronNegativitetsForskel så kan se det på stoffets geometri herunder når det er:

 polært (usymmetrisk) = 0,5 - 2.

 upolært (symmetrisk) = 0 - 0,4. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2010 af KemiskeKetty (Slettet)

 til Elissa ... du skal tage elektronegativiteten for det ene atom og trække elektronegativiteten af det andet atom fra - så N-N må have en forskel på 0. Altså upolært :)


Skriv et svar til: Polære eller ikke polære?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.