Matematik

Efterspørgselsfunktion(matøk)

25. december 2006 af sontas (Slettet)
Okay jeg har et problem, jeg skal finde efterspørgselsfunktionen udfra følgende nyttefkt
u(x_1,x_2)=x_1+3x_2 og initialbeholdningen er
(6,0). Hvordan gør man så? Normalt kan man bruge lagrange multiplikatormetode etc, men det duer ikke her. Nogen, der ved noget om det?

Svar #1
25. december 2006 af sontas (Slettet)

Jeg tror jeg har gennemskuet, men jeg er da åben for inputs :D.

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. december 2006 af Madsst (Slettet)

Det kan ikke løses matematisk, da det altid vil være en randløsning. Du skal overveje de tre muligheder. Hvad p1/p1>mu1/mu2, p1/p2=mu1/mu2 eller p1/p2<mu1/mu2. Og husk så at man også kalder p1/p2 for det objektive prisforhold og mu1/mu2 for det subjektive prisforhold, så er det måske lettere at få intuitionen frem.

Svar #3
26. december 2006 af sontas (Slettet)

Jeg har skrevet besvarelsen ind, jeg ved ikke om du er interesseret i at se den? (det drejer sig om ligevægtspriser, efterspørgselsfunktioner etc)

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. december 2006 af Madsst (Slettet)

Jeg ved godt hvordan den skal se ud, så jeg er ikke specielt interesseret, men hvis du er i tvivl om noget kan jeg godt hjælpe.

Svar #5
26. december 2006 af sontas (Slettet)

#4 hehe jeg fik også udtrykt mig lidt forkert. Det var mere for at se, om det jeg havde lavet var rigtigt, men jeg forhører mig bare hos vores instruktur eller forelæser!

Jeg har derimod også nogle spørgsmål angående monopolpriser og sådan (jeg har dovnet lidt for meget i det her kursus). Opgaven kan findes på nedestående link(opgave 4 om monopoler)

http://www.econ.ku.dk/lpo/okintro0607/2005-1.pdf

jeg har rodet lidt med den her(det skulle være et udtryk for den maksimale profit):
p(y)=MC(y)/(1-1/|e(y)|
hvor MC(y) er marginal cost, og e(y) er elasticiteten som funktion af outputtet y.
MC(y) = 2y
Så finder jeg elasticiteten
p(y) = 100-y <=> y(p) = 100-p <=>
e=-p/(100-p) og så indsætter jeg i det øverste udtryk:

100-y=2y/(1-1/(100-p))

og hvad så nu? Hvad skal jeg gøre for at finde de tre ting de spørg om i første opgave? Tak for hjælpen :D!


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. december 2006 af Madsst (Slettet)

Umiddelbart tror jeg bare du gør det svære for dig selv at regne med elasticiteter. Det er der ingen grund til. Der er bare MC=MR, Marginale omkostninger skal være lig med marginalt revenuet i optimum, da profitten er givet ved prof(y)=revenuet-omkostninger
=y*p(y)-C(y) og dermed at prof'(y)=MR-MC=0 => MR=MC. Det giver dig at 100-2y=2y og at y=25. Endvidere ses at den afledte af profitten er negativ, så det er et maksimum. Du ved at p(y)=100-y=100-25=75, så profitten bliver profit(25)=25*75-16+25^2.

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. december 2006 af Madsst (Slettet)

"Endvidere ses at den _anden_ afledte..." skulle der stå...

Svar #8
26. december 2006 af sontas (Slettet)

okay så, tak for hjælpen. Det hjalp meget, Skal der ikke stå :

profit(25)=25*75-16-25^2 ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. december 2006 af Madsst (Slettet)

jo, det skal der vist :)

Svar #10
26. december 2006 af sontas (Slettet)

Hey! Jeg ved ikke om du har tid til mere, men her kommer jeg med de sidste spørgsmål, inden jeg vil lade dig være i fred (:?.
Samme opgave som før (opgave 4.2, og 4.3)
http://www.econ.ku.dk/lpo/okintro0607/2005-1.pdf

4.2
Det samfundmæssige efficiente (paretoeff), må være der hvor


MC=p(y)?, dvs 2y= 100-y <=> y = 100/3

i 4.3 hvem vil de have staten skal give tilskud til? Virksomheden (monopolisten) eller hvordan? For i såfald skulle de give monopolisten et tilskud, så hans profit var uændret. Profitten er ved y=25
prof(25)=1234
og ved det paretoefficiente niveau y=100/3 er den:

prof(100/3)=1095

Dvs staten skal give monopolisten
1234-1095=139

eller hvordan skal opgaverne forstås?

Svar #11
26. december 2006 af sontas (Slettet)

Hov jeg havde vist ikke læst ordentligt, mit bud er så, at myndigheden skal støtte med.

deltaF / delta y = 139/(100/3-25)=16,7 pr enhed over y=25.

Brugbart svar (0)

Svar #12
27. december 2006 af Madsst (Slettet)

4.2, Ja det må være sådan at MC=P, da dette er karakteristisk ved en fuldkommen konkurrenceligevægt, som vi ved er paretoeff. Dette fordi MC er virksomhedens udbudskurve. Y=33 ser rigtigt ud.

4.3. Jeg er ikke helt sikker på denne opgave, men hvis vi skal sørge for at monopolisten vælger netop y=33, det samfundsefficient output, må vi tildele ham et beløb k på produceret enhed, sådan at
MR+k=MC fører til at y bliver 33. Dvs.
100-2y+k=2y og y skal være 33, så 100-2*33+k=2*33 =>
k=32. Det vigtige her er at vi giver ham et beløb pr. produceret enhed og ikke en lump sump! Ellers vil han ikke ændrer produktion den kære monopolist.

Svar #13
27. december 2006 af sontas (Slettet)

Okay takker endnu engang så, det virker meget plausibelt, at man laver den på den måde.

Skriv et svar til: Efterspørgselsfunktion(matøk)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.