Matematik

ligning til tangent

01. januar 2007 af Emmee (Slettet)
Jeg har ved beregning fundet en ligning for tangenten k til grafen for g i punktet (1;g(1)).

Jeg får nu til opgave at finde ligningen til en anden tangent for g, der er parallet med tangenten k.

Kan nogle give mig et lille skub i den rigtige retning?

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

Hvis den er parallel med k, skal hældningskoefficienten være den samme, dvs. diffentialkvotienten i de to røringspunkter skal være den samme. Du skal sætte den afledede til g (g´) lig med hældningskoefficienten fra k og løse ligningen.

Svar #2
01. februar 2007 af Emmee (Slettet)

Det har jeg nu gjort og fik L= 1,-2 jeg troede så at det var så smart at jeg bare skulle sætte -2 ind i ligningen y=g'(xo)(x-xo)+g(xo) istedet for 1, men når jeg gør det får jeg fuldstændig samme ligningsløsning som jeg gjorde da jeg regnede tangenten k ud.
Hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

#2 Det er ikke nemt at hjælpe dig, når jeg ikke kan se dine udregninger. Det kan være, du har lavet en fejl.

Men jeg prøver...:
Lad os sige at a er hældningskoefficienten til k, og at ligningen for k er:
k: y = g´(1)(x-1) + g(1) = a(x-1) + g(1) = ax - a + g(1).
Hvad du nu skal gøre: Løs ligningen:
g´(x_0) = g´(1) = a
Her isolerer du x_0, hvilken du bruger i
y = g´(x_0)(x-x_0) + g(x_0) = a(x-x_0) + g(x_0) = ax - ax_0 + g(x_0)

Du siger at x_0 = -2. Hvis de er sandt, så får du vel:
y = a(x+2) + g(-2) = ax + 2a + g(-2)
Kan du så sige, om det er sandt, at g(1) = g(-2) + 3a?
Hvis det er sandt, kan du kun konkludere, at det er samme linje(tangent), som går gennem (1,g(1)) og (-2,g(-2)), hvilket, der ikke er noget mærkeligt i.

PS: En tilføjelse til det sproglige: Løsningsmængden skrives i dette tilfælde som L = {1,-2} og ikke L = 1,-2 altså Tuborg-klammer.

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2007 af Benjamin. (Slettet)

Jeg ved ikke, hvad der gik galt der. Mit svar kom til at stå før det andet, selvom datoen vidner om noget andet.

Skriv et svar til: ligning til tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.