Matematik
graf
14. januar 2007 af
tullerpigen (Slettet)
Hej jeg behøver lidt hjælp her.
Jeg skal tegne grafen for funktionen f(x)=x^2 -1.
Det kan jeg ikke finde ud af :(
Jeg skal tegne grafen for funktionen f(x)=x^2 -1.
Det kan jeg ikke finde ud af :(
Svar #2
14. januar 2007 af tullerpigen (Slettet)
Jeg ved ikke hvordan jeg skal tegne grafen udfra f(x)=x^2 -1.
Hvilken måde skal jeg bruge, når jeg ikke bruger lommeregner?
Hvilken måde skal jeg bruge, når jeg ikke bruger lommeregner?
Svar #4
14. januar 2007 af piper (Slettet)
Bestem toppunktet.
Lad tp være førstekoordinaten til toppunktet.
x = tp er en lodret linje, som f(x) er symmetrisk omkring. Det gør det lettere at tegne grafen.
Se så evt. på punkterne (tp+1, f(tp+1)), (tp+2, f(tp+2)) osv. Benyt dig så er symmetrien og støttepunkterne til at tegne en graf igennem disse punkter.
Lad tp være førstekoordinaten til toppunktet.
x = tp er en lodret linje, som f(x) er symmetrisk omkring. Det gør det lettere at tegne grafen.
Se så evt. på punkterne (tp+1, f(tp+1)), (tp+2, f(tp+2)) osv. Benyt dig så er symmetrien og støttepunkterne til at tegne en graf igennem disse punkter.
Svar #5
15. januar 2007 af Maqhem (Slettet)
Eller du kunne lave en tabel over x- og y-koordinater. Til lige præcis denne opgave er det okay ikke at have nogen lommeregner, da det er en ufattelig nem parabel, du skal tegne. Sæt et x ind på x's plads, og betegn den tilsvarende y. Så kan du tegne et skema tilsvarende til dette:
f(x)=x²-1
x; y
-5; -5²-1=24
-4; -4²-1=15
-3; -3²-1=8
-2; -2²-1=3
-1; -1²-1=0
0; 0²-1=-1
1; 1²-1=0
2; 2²-1=3
3; 3²-1=8
4; 4²-1=15
5; 5²-1=24
Når x er -5 er y 24, når x er -4 er y 15 etc. Som du tydeligt kan se, er y-koordinatet til -|x| det sammen som |x|, så den er symetrisk. Du behøver altså kun at udregne alle positive x-værdier eller alle negative.
Nu kan der fremsættes nogle koordinater: (-5, 24); (-4, 15); (-3, 8); (-2, 3); (-1, 0); (0, -1); (1, 0); (2, 3); (3, 8); (4, 15); (5, 24).
Så skulle resten være lige til at gå til for dig :)
f(x)=x²-1
x; y
-5; -5²-1=24
-4; -4²-1=15
-3; -3²-1=8
-2; -2²-1=3
-1; -1²-1=0
0; 0²-1=-1
1; 1²-1=0
2; 2²-1=3
3; 3²-1=8
4; 4²-1=15
5; 5²-1=24
Når x er -5 er y 24, når x er -4 er y 15 etc. Som du tydeligt kan se, er y-koordinatet til -|x| det sammen som |x|, så den er symetrisk. Du behøver altså kun at udregne alle positive x-værdier eller alle negative.
Nu kan der fremsættes nogle koordinater: (-5, 24); (-4, 15); (-3, 8); (-2, 3); (-1, 0); (0, -1); (1, 0); (2, 3); (3, 8); (4, 15); (5, 24).
Så skulle resten være lige til at gå til for dig :)
Skriv et svar til: graf
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
