Kemi
HJÆLP kemiopg.
17. januar 2007 af
Roa (Slettet)
Hej
Jeg har lige en opgave som jeg ik lig kan finde ud af.
Er der nogen der kan løse den for mig og forklare mig den, jeg ska snart op til eksamen, og min lærere sagde at det var en vigtig opgave!
Methylamin, CH3NH2, er en monovalent (hvad vil det sige??), svag, organisk base med ligevægtskonstanten Kb=4,4*10^-4M (vandig opløsning, 25 c)for reaktionen:
a) Beregn pH i en 0,020M vandig opløsning af methylamin. Vandets ionprodukt Kv=1,0*10^-14M^2.
b) Til 100ml 0,020M methylaminopløsning sættes 200ml 0,025M opløsning af methylaminhydrochlorid. Beregn pH i den resulterende opløsning.
c) Til 100ml 0,020M methylaminopløsning sættes 10,0ml 0,10M saltsyreopløsning. Beregn pH i den resulterende opløsning.
d) Hvor mange g fast Na2HPO4*2H2O (M=176,0 g/mol) skal sættes til en halv liter 0,10M opløsning af Na2H2PO4 for at give en pufferopløsning med et pH på 7,4. Phosphorsyre er en trivalent syre (hvad vil det sige??) med syrestyrkekonstanterne Ks1=7,5*10^-3M, Ks2=6,2*10^-8M og Ks3=4,8*10^-13M.
På forhånd mange tak for hjælpen.
Jeg har lige en opgave som jeg ik lig kan finde ud af.
Er der nogen der kan løse den for mig og forklare mig den, jeg ska snart op til eksamen, og min lærere sagde at det var en vigtig opgave!
Methylamin, CH3NH2, er en monovalent (hvad vil det sige??), svag, organisk base med ligevægtskonstanten Kb=4,4*10^-4M (vandig opløsning, 25 c)for reaktionen:
a) Beregn pH i en 0,020M vandig opløsning af methylamin. Vandets ionprodukt Kv=1,0*10^-14M^2.
b) Til 100ml 0,020M methylaminopløsning sættes 200ml 0,025M opløsning af methylaminhydrochlorid. Beregn pH i den resulterende opløsning.
c) Til 100ml 0,020M methylaminopløsning sættes 10,0ml 0,10M saltsyreopløsning. Beregn pH i den resulterende opløsning.
d) Hvor mange g fast Na2HPO4*2H2O (M=176,0 g/mol) skal sættes til en halv liter 0,10M opløsning af Na2H2PO4 for at give en pufferopløsning med et pH på 7,4. Phosphorsyre er en trivalent syre (hvad vil det sige??) med syrestyrkekonstanterne Ks1=7,5*10^-3M, Ks2=6,2*10^-8M og Ks3=4,8*10^-13M.
På forhånd mange tak for hjælpen.
Svar #1
17. januar 2007 af Roa (Slettet)
OBS manglet at skrive e og f delen:
e) pH i en 0,45M opløsning af flussyre, HF, måles til 1,90. Beregn forandringen i pH efter tilsætning af 0,80 g fast natriumfluorid til 20,0ml opløsning (voluminet forandres ikke). Atomare masser (atomvægte)/g*mol^-1: Na 22,99; F 19,00.
f) Beregn koncentrationerne af alle species i en 0,150 M opløsning af KHSO4. Hydrogensulfationen er en syre med syrestyrkekonstanten Ks=1,20*10^-2M.
e) pH i en 0,45M opløsning af flussyre, HF, måles til 1,90. Beregn forandringen i pH efter tilsætning af 0,80 g fast natriumfluorid til 20,0ml opløsning (voluminet forandres ikke). Atomare masser (atomvægte)/g*mol^-1: Na 22,99; F 19,00.
f) Beregn koncentrationerne af alle species i en 0,150 M opløsning af KHSO4. Hydrogensulfationen er en syre med syrestyrkekonstanten Ks=1,20*10^-2M.
Svar #2
17. januar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
a)
Beregn pH ud fra formlen om svage baser, hvor Kb<C
Formlen er: pH = 14 - ½(pKb-log(C)
b)
methylaminhydrochlorid er den korrosponderende syre til methylchlorid. Brug derfor bufferligningen.
c)
Du tilsætter en syremængde, der svarer til 50% af basemængden. Antag derfor at methylchloridkoncentrationen = methylaminhydrochloridkoncentrationen og brug bufferligningen.
d), e) og f) løses på samme vis
Beregn pH ud fra formlen om svage baser, hvor Kb<C
Formlen er: pH = 14 - ½(pKb-log(C)
b)
methylaminhydrochlorid er den korrosponderende syre til methylchlorid. Brug derfor bufferligningen.
c)
Du tilsætter en syremængde, der svarer til 50% af basemængden. Antag derfor at methylchloridkoncentrationen = methylaminhydrochloridkoncentrationen og brug bufferligningen.
d), e) og f) løses på samme vis
Svar #3
17. januar 2007 af Roa (Slettet)
Facit: a) 11,4 b) 10,2 c)10,6 d) 13,7g e) pH stiger med 1,9 f) [H^+]=[SO4^2-]=0,0368M;[HSO4^-]=0,113M;[OH^-]=2,71*10^-13M;[K^+]=0,150m.
Skriv et svar til: HJÆLP kemiopg.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
