Matematik
tangent til parabel
22. januar 2007 af
Unce (Slettet)
en der kan hjælpe med denne opgave.
I et koordinatsystem er en parabel bestemt ved ligningen:
y = x^2 - 2x + 9
jeg skal finde ligningen til tangenten der er parallel med linjen y=-1/2x
på forhånd tak:
I et koordinatsystem er en parabel bestemt ved ligningen:
y = x^2 - 2x + 9
jeg skal finde ligningen til tangenten der er parallel med linjen y=-1/2x
på forhånd tak:
Svar #1
22. januar 2007 af McMaster (Slettet)
Du ved jo, at siden at den skal være parallel med y= ½x, så må f´(x)=0,5.
Kom selv videre derfra!
Kom selv videre derfra!
Svar #2
22. januar 2007 af Unce (Slettet)
hvordan finder man x0, jeg har jo ikke punktet hvor tangenten skærer??
Svar #3
22. januar 2007 af Peter_F (Slettet)
Jeg ville gøre det på følgende måde:
Parablens ligning: y = x^2 - 2x + 9
Tangentens ligning: y=-½x+k, hvor k E R
Man kan sætte de to ligninger lig med hinanden. Så får man en ny andengradsligning. Da der er tale om en tangent, skal parablen og linjen have et fælles punkt.
Derfor skal du sætte diskriminanten til 0.
x^2 - 2x + 9=-½x+k => x^2-1,5x+9-k=0
Her er a=1, b=-1,5 og c=9-k
Løs nu for k:
b^2-4ac=0
Parablens ligning: y = x^2 - 2x + 9
Tangentens ligning: y=-½x+k, hvor k E R
Man kan sætte de to ligninger lig med hinanden. Så får man en ny andengradsligning. Da der er tale om en tangent, skal parablen og linjen have et fælles punkt.
Derfor skal du sætte diskriminanten til 0.
x^2 - 2x + 9=-½x+k => x^2-1,5x+9-k=0
Her er a=1, b=-1,5 og c=9-k
Løs nu for k:
b^2-4ac=0
Skriv et svar til: tangent til parabel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
