Kemi

opløselighed

23. januar 2007 af sus-gym (Slettet)
hej. jeg ved godt der her er en mega dumt spørgsmål!! (em julen tog hårt på os alle ikk??)

opløseligheden for sølvbromat, AgBrO3 er 0,196 g/100 mL ved 25grader celsius.

a) beregn en værdi for opløselighedsproduktet for AgBrO3.


b) beregn en værdi for opløseligheden af AgBrO3 i 0,10 M NaBrO3.


Find i et tabelværk værdigen for Ko(AgBrO3) ved 25grader.

c)forsøg at give en forklaring på afvigelsen mellem denne tabelværdi og værdien beregnet under a.



thx for al hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2007 af Kemiersjov (Slettet)

a) Start med at beregne koncentrationen i mol/l. Lad os kalde denne X. Ved opløsning haves derefter X mol/l Ag+ og X mol/l BrO-. Opløselighedsproduktet er givet ved [Ag+]*[BrO3-], hvilket jo er X*X

b)Lad Y betegne det antal mol AgBrO3, der kan opløses. hermed ved du, at [Ag+]=Y. Koncentrationen af BrO3 afhænger både af den tilsatte mængde NaBRO3 og den opløste mængde AgBrO3. Da der er opløst 0,1 mol/l NaBrO3, bliver koncentrationen af BrO3 altså: [BrO3-]=0,1+Y
Hermed er opløselighedsproduktet = Y*(Y+0,1)

Svar #2
26. januar 2007 af sus-gym (Slettet)

thx

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2012 af cecilielow (Slettet)

hvordan beregner jeg koncentrationen i mol/l 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2012 af mathon

den molære opløselighed, s,  af sølvbromat, AgBrO3 er 0,196 g/100 mL ved 25ºC

             s(AgBrO3) = n/V = (m/M) / V = ((0,196 g)/(235,770 g/mol)) / (0,100 L) = 0,008313 M


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2012 af mathon

tekstredigering:

når den molære opløselighed  af AgBrO3 kaldes s,
og det vides, at  opløseligheden af AgBrO3 er 0,196 g/100 mL ved 25ºC

    haves

                                s(AgBrO3) = n/V = (m/M) / V = ((0,196 g)/(235,770 g/mol)) / (0,100 L) = 0,008313 M


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2012 af mathon

a) beregn en værdi for opløselighedsproduktet for AgBrO3.

 

                                                               AgBrO3 (s)  <--->   Ag+ (aq)    +   BrO3- (aq)
ligevægtskoncentrationer i mol/L:                                                     s                    s

opløselighedsproduktet KO
er ionproduktet i ligevægt

                                                              [Ag+ (aq)] · [BrO3- (aq)] = KO

                                                              s· s = KO

                                                              KO = s2 = (0,008313 M)2 = 6,91·10-5 M2
officiel værdi 5,5·10-5 M2
 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. april 2012 af mathon

b) beregn en værdi for opløseligheden af AgBrO3 i 0,10 M NaBrO3

            i det følgende ses bort fra den miimale koncentrationsændring af [BrO3-] ved til sætning af 
            AgBrO3 til NaBrO3-opløsningen

 

                                               [Ag+ (aq)] · (0,10 M) = 6,91·10-5 M2

                                               [Ag+ (aq)] = (6,91·10-5 M2) / ((0,10 M) = 6,91·10-4 M

       som ækvivalerer
                                              s = 6,91·10-4 M AgBrO3

      opløseligheden af AgBrO3 i 0,10 M NaBrO3 er 6,91·10-4 mol/L
dvs
                        m/V = (n·M)/V = (n/V)·M = s·M = (6,91·10-4 mol/L) · (235,770 g/mol) = 0,1629 g/L =
                                                                                        0,01629 g / 100 mL = 16,3 mg / 100 mL


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. april 2012 af cecilielow (Slettet)

tusind tak :)


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.