Kemi
Partialtryk ect.
28. januar 2007 af
Jaedicke (Slettet)
Håber lige på at kunne få lidt hjælp/hints til denne opgave, da jeg altid bliver frygtelig forvirret når det har noget med partialtryk at gøre:
NH4CO2NH2(ammoniumcarbamat) spaltes ved opvarmning i NH3 og CO2. Ved et forsøg indføres ren NH4CO2NH2 i en lukket beholder, og efter henstand ved 40 grader har følgende ligevægt indstillet sig:
NH4CO2NH2(s) <=> 2NH3(g) + CO2(g)
Totaltrykket i beholderen måles til 0,328bar
a) Bereng partialtrykket af CO2 i beholderen samt ligevægtskonstanten Kp ved 40 grader
b) Der blev oprindelig indført 2,00mol NH4CO2NH2 i beholderen, hvis rumfang er 100L. Beregn antallet af mol NH2CO2NH2(s) i ligevægtstilstanden, idet rumfanget af det faste stof negligeres.
NH4CO2NH2(ammoniumcarbamat) spaltes ved opvarmning i NH3 og CO2. Ved et forsøg indføres ren NH4CO2NH2 i en lukket beholder, og efter henstand ved 40 grader har følgende ligevægt indstillet sig:
NH4CO2NH2(s) <=> 2NH3(g) + CO2(g)
Totaltrykket i beholderen måles til 0,328bar
a) Bereng partialtrykket af CO2 i beholderen samt ligevægtskonstanten Kp ved 40 grader
b) Der blev oprindelig indført 2,00mol NH4CO2NH2 i beholderen, hvis rumfang er 100L. Beregn antallet af mol NH2CO2NH2(s) i ligevægtstilstanden, idet rumfanget af det faste stof negligeres.
Svar #1
28. januar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
a)
Det er ikke helt uvæsentligt, hvad trykke var i beholderen inden reaktionen startede. Jeg antager i det følgende, at trykket før var 0,0 bar (alternativt er de 0,328 bar trykstigningen)
Det samlede tryk er 0,328. Da summen af partialdamptryl = trykket i beholderen kan du finde de enkelte partialdamptryk ud fra reaktionsligningen, hvor der er anført, at der dannes dobbelt så meget NH3 som CO2. Det gælder derfor at:
p,NH3 + p,CO2 = 0,328
p, NH3 = 2* p,CO2
b)
Hvis du kender trykkene kan du beregne, hvor mange mol CO2, der er i gasfasen (ud fra idealgasligningen). Da et mol urea danner et mol CO2, kan du dermed også beregne, hvor meget urea der er tilbage.
Det er ikke helt uvæsentligt, hvad trykke var i beholderen inden reaktionen startede. Jeg antager i det følgende, at trykket før var 0,0 bar (alternativt er de 0,328 bar trykstigningen)
Det samlede tryk er 0,328. Da summen af partialdamptryl = trykket i beholderen kan du finde de enkelte partialdamptryk ud fra reaktionsligningen, hvor der er anført, at der dannes dobbelt så meget NH3 som CO2. Det gælder derfor at:
p,NH3 + p,CO2 = 0,328
p, NH3 = 2* p,CO2
b)
Hvis du kender trykkene kan du beregne, hvor mange mol CO2, der er i gasfasen (ud fra idealgasligningen). Da et mol urea danner et mol CO2, kan du dermed også beregne, hvor meget urea der er tilbage.
Skriv et svar til: Partialtryk ect.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
