Kemi

molekylformel

29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)
Ved et eksperiment bestemmes alkoholens (C5H12O, pentanol) molare masse til 88,15 g/mol.

Bestem alkoholens molekylformel.

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

Der findes flere end én molekyleformel for pentanol, men
1-pentanol:
OHCH2-CH2-CH2-CH2-CH3

Svar #2
29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)

1#:

Der var en opgave tidligere, som lød følgende:

Molekylformlen kan skrives som C(a)H(b)O. Og ved en fuldstændig forbrænding af en givet mængde af alkoholen fås 2,800 g CO2 og 1,376 g H2O

Der skulle jeg bestemme det emperiske formel for alkoholen, og det har jeg gjort, men nu skal jeg bestemme alkoholens molekylformel ved hjælp af dens molare masse.

Hvordan gør jeg det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

argh, læste det som strukturformel først...
men det du har fundet er faktisk molekyleformlen idet:
M(C5H12O)=5*12,01g/mol+12*1,008g/mol+16,00g/m =60,05g/mol+12,096g/mol+16g/mol=88,146g/mol

Svar #4
29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)

#3: okay, Dvs, at alkoholens molekyleformel ER C5H12O ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

yep den emperiske formel havde været:
(C5H12O)x

Svar #6
29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)

#5:

Okay, og hvis der er tale om en tertiær alkohol, hvad hedder alkoholen så, og hvordan ser den ud? (jeg tænker mere på strukturformlen)

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

Overvej selv hvad det betyder, at alkoholen er tertiær...

Svar #8
29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)

#7: Tertiære alkoholer, hvor OH-gruppen er bundet til et til et C-atom, der er bundet til tre andre C-atomer. En tertiær alkohol indeholder atomgruppen COH.

Ser den ikke så sådan ud?:

OH
|
C-H
|
C-H
|
C-C-C

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

OH gruppe er i dette tilfælde kun bundet til et c atom(eller den har kun et c-atom som nabo)
Det korrekte er:
CH3-CH2-CHOH-CH2-CH3

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. januar 2007 af frodo (Slettet)

nej, den er sekundær den alkohol.. se https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=305064

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2007 af dnadan (Slettet)

#10
Iih, må da vist hellere få opfrisket min hukommelse...!

Svar #12
29. januar 2007 af Lektietøsen (Slettet)

11#:

Hvordan skal den så se ud? :D

Brugbart svar (0)

Svar #13
02. november 2010 af zombie1 (Slettet)

hvad er et molekylformel?


Skriv et svar til: molekylformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.