Kemi
jern og salpetersyre?
04. februar 2007 af
Astridtm (Slettet)
Jeg er gået i stå med en opgave...
Jern blandes med salpetersyre, og der dannes jern(III)oxid og nitratoxid... Så skal jeg skrive det afstemte reaktionsskema for reaktionen...
Fe2+ + HNO3 -> Fe2O3 + NO
Oxidationstallene er +II for Fe, +V for N, +III for Fe og +II for N...
Fe går altså 1 op, mens N falder 3.
Jeg ganger Fe med 6, og N med 2.
6Fe2+ + 2HNO3 -> 3Fe2O3 + 2NO...
og nu kan jeg ikke få det til at passe - skal afstemme med H+ og H2O, men den samlede ladning er +12 på venstre side og 0 på højre, så kan ikke rigtig komme videre...
HJÆLP!!
Jern blandes med salpetersyre, og der dannes jern(III)oxid og nitratoxid... Så skal jeg skrive det afstemte reaktionsskema for reaktionen...
Fe2+ + HNO3 -> Fe2O3 + NO
Oxidationstallene er +II for Fe, +V for N, +III for Fe og +II for N...
Fe går altså 1 op, mens N falder 3.
Jeg ganger Fe med 6, og N med 2.
6Fe2+ + 2HNO3 -> 3Fe2O3 + 2NO...
og nu kan jeg ikke få det til at passe - skal afstemme med H+ og H2O, men den samlede ladning er +12 på venstre side og 0 på højre, så kan ikke rigtig komme videre...
HJÆLP!!
Svar #1
04. februar 2007 af apandersen (Slettet)
Du skal altså afstemme reaktionsligningen:
Fe2+ + HNO3 -> Fe2O3 + NO
Oxidationstal:
Fe2+: +II
N i HNO3: +V
Fe i Fe2O3: +III
N i NO: +II
Samlet stigning (SS) skal være lig med samlet fald (SF):
SS(Fe)=1
SF(N)=3
Altså ganger vi alle steder hvor der står Fe med 3 og alle steder hvor der står N med 1. Men Fe indgår jo 2 gange i Fe2O3, så her skal vi kun gange med halvanden.
3 Fe2+ + 1 HNO3 -> 1½ Fe2O3 + 1 NO
Jeg ganger lige igennem med 2.
6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO
Ladningen på venstresiden (l.v) skal være lig med ladningen på højresiden (l.h)
l.v=+12
l.h=0
Her kunne man nu afstemme ved at danne H+ på højresiden eller ved at forbruge OH- på venstresiden. Vi prøver med H+ på højresiden:
6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 12H+
Nu skal O'erne passe. På venstresiden har vi 6 O, mens vi har 11 O på højresiden. Det betyder vi skal bruge 5 vand.
5 H2O + 6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 12H+
Denne reaktionsligning er nu afstemt. Havde vi i stedet forbrugt OH- på venstresiden havde vi fået:
12 OH- + 6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 7H2O
Men jeg går ud fra det er H+ der bliver dannet.
Er du egentlig sikker på det er denne reaktion der sker? Desuden hedder NO ikke Nitratoxid (Det er der ikke noget der hedder), men Nitrogenoxid.
Fe2+ + HNO3 -> Fe2O3 + NO
Oxidationstal:
Fe2+: +II
N i HNO3: +V
Fe i Fe2O3: +III
N i NO: +II
Samlet stigning (SS) skal være lig med samlet fald (SF):
SS(Fe)=1
SF(N)=3
Altså ganger vi alle steder hvor der står Fe med 3 og alle steder hvor der står N med 1. Men Fe indgår jo 2 gange i Fe2O3, så her skal vi kun gange med halvanden.
3 Fe2+ + 1 HNO3 -> 1½ Fe2O3 + 1 NO
Jeg ganger lige igennem med 2.
6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO
Ladningen på venstresiden (l.v) skal være lig med ladningen på højresiden (l.h)
l.v=+12
l.h=0
Her kunne man nu afstemme ved at danne H+ på højresiden eller ved at forbruge OH- på venstresiden. Vi prøver med H+ på højresiden:
6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 12H+
Nu skal O'erne passe. På venstresiden har vi 6 O, mens vi har 11 O på højresiden. Det betyder vi skal bruge 5 vand.
5 H2O + 6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 12H+
Denne reaktionsligning er nu afstemt. Havde vi i stedet forbrugt OH- på venstresiden havde vi fået:
12 OH- + 6 Fe2+ + 2 HNO3 -> 3 Fe2O3 + 2 NO + 7H2O
Men jeg går ud fra det er H+ der bliver dannet.
Er du egentlig sikker på det er denne reaktion der sker? Desuden hedder NO ikke Nitratoxid (Det er der ikke noget der hedder), men Nitrogenoxid.
Skriv et svar til: jern og salpetersyre?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
