Fysik
Engelsk/Fysik The Day After Tomorrow
16. februar 2007 af
Sannaen (Slettet)
Jeg skulle vælge en scene/ et fænomen i filmen The Day After Tomorrow og ud fra fysikkens 'syn' bekræfte eller afkræfte, om det er en realistisk scene.
Jeg vil gerne have, at nogen vil se på teksten og se på fejl og mangler. Derudover synes jeg teksten virker for kopieret. Nogen som kan hjælpe lidt her?
Tilføjelser ville også være super !
Ja, smid jeres mening! Lidt er bedre end intet (:
+ Jeg skal senere lave en mundtlig fremlæggelse vdr. denne. Hvad synes I jeg skal indrage og undlade? Jeg har tit problemer med, at det bliver for oplæst og alt for meget, fordi jeg bliver nervøs.
Her kommer den :
The 240 ft storm surge
If the 240 foot (72.8 m) storm surge had occurred it would have done far more damage than depicted, especially near the harbour. If we imagine that the surge behaves like a tsunami, we can use the following formula to calculate its velocity when it hit the shore/ coast:
v = Sqrt(gh)
Where:
v = wave velocity
g = acceleration of gravity
h = water depth.
Using h = 240 ft yields a velocity of 59.7 miles per hour (96.2 km/hr).
By comparison:
The 1960 Chilean tsunami had a maximum height of about 82.4 ft (25 m) giving a calculated velocity of 35 miles per hour (56.3 km/hr). It was one of the most destructive tsunamis on record and is credited with killing 333 up to 2000 people along the Peru/Chile coast.
When it hit Hilo Hawaii 14.8 hours later, the maximum wave height reached 35.3 ft (10.7 m) giving a calculated velocity of 22.9 miles per hour (36.9 km/hr). It devastated downtown Hilo and killed 61 Hawaiians. Parking meters were bent to the ground.
It would be very difficult to mathematically predict the exact damage done by the high velocity storm surge in The Day After Tommorow. However, we can get a rough idea of its destructive potential by comparing it to a wind with similar kinetic energy.
Using the the famous Bernoulli equation to approximate how the pressure created by flowing water compares with wind:
The famous Bernoulli equation indicates that when a moving fluid like a wind or water flow is stopped (say by running into a wall) the kinetic energy of the flowing fluid will be converted into pressure acting on the wall. Clearly if the pressure is too high the wall will collapse.
To approximate how the pressure created by flowing water compares with wind, we can use the kinetic energy term from Bernouli's equation and solve for the velocity of air as follows:
1/2 (density water) * (velocity water) 2 = 1/2 (density air) * (velocity air) 2
1/2 (1027 kg/m3) * (96.2 km/hr) 2 = 1/2 (1.25 kg/m3) * (velocity air) 2
Velocity air = 2760 km/hr½
This means that from a kinetic energy standpoint the 240 ft high storm surge is comparable to a 1710 mile per hour (2760 km/hr) wind!
Putting it to a Perspective:
The wind at ground zero underneath the Hiroshima nuclear bomb explosion was estimated to be about 920 mile per hour.
The 1960 Chilean tsunami had the kinetic energy equivalent of a 252 miles per hour (406 km/hr) wind when it hit Hilo.
The highest tornado wind ever measured was 318 mile per hour (512 km/hr).
Conclusion:
This analysis is very simplistic, but it is within reason. It indicates that damage caused by a tsunami should be comparable to damage caused by a major tornado and, indeed, both do pretty much cause chaos on anything in their path. Clearly a 240 ft. high storm surge would be even more shocking.
Note, that we on purpose ignored the gravitational potential energy term in the Bernoulli equation for the sake of unfussiness.
This term accounts for the considerable static pressure created on a wall by the weight of water standing against it and is far from trivial. Static pressure would be 7.25 atm at the bottom of a 240 ft storm surge.
A pressure this high acting on one side of a wall could easily cause it to collapse.
Jeg vil gerne have, at nogen vil se på teksten og se på fejl og mangler. Derudover synes jeg teksten virker for kopieret. Nogen som kan hjælpe lidt her?
Tilføjelser ville også være super !
Ja, smid jeres mening! Lidt er bedre end intet (:
+ Jeg skal senere lave en mundtlig fremlæggelse vdr. denne. Hvad synes I jeg skal indrage og undlade? Jeg har tit problemer med, at det bliver for oplæst og alt for meget, fordi jeg bliver nervøs.
Her kommer den :
The 240 ft storm surge
If the 240 foot (72.8 m) storm surge had occurred it would have done far more damage than depicted, especially near the harbour. If we imagine that the surge behaves like a tsunami, we can use the following formula to calculate its velocity when it hit the shore/ coast:
v = Sqrt(gh)
Where:
v = wave velocity
g = acceleration of gravity
h = water depth.
Using h = 240 ft yields a velocity of 59.7 miles per hour (96.2 km/hr).
By comparison:
The 1960 Chilean tsunami had a maximum height of about 82.4 ft (25 m) giving a calculated velocity of 35 miles per hour (56.3 km/hr). It was one of the most destructive tsunamis on record and is credited with killing 333 up to 2000 people along the Peru/Chile coast.
When it hit Hilo Hawaii 14.8 hours later, the maximum wave height reached 35.3 ft (10.7 m) giving a calculated velocity of 22.9 miles per hour (36.9 km/hr). It devastated downtown Hilo and killed 61 Hawaiians. Parking meters were bent to the ground.
It would be very difficult to mathematically predict the exact damage done by the high velocity storm surge in The Day After Tommorow. However, we can get a rough idea of its destructive potential by comparing it to a wind with similar kinetic energy.
Using the the famous Bernoulli equation to approximate how the pressure created by flowing water compares with wind:
The famous Bernoulli equation indicates that when a moving fluid like a wind or water flow is stopped (say by running into a wall) the kinetic energy of the flowing fluid will be converted into pressure acting on the wall. Clearly if the pressure is too high the wall will collapse.
To approximate how the pressure created by flowing water compares with wind, we can use the kinetic energy term from Bernouli's equation and solve for the velocity of air as follows:
1/2 (density water) * (velocity water) 2 = 1/2 (density air) * (velocity air) 2
1/2 (1027 kg/m3) * (96.2 km/hr) 2 = 1/2 (1.25 kg/m3) * (velocity air) 2
Velocity air = 2760 km/hr½
This means that from a kinetic energy standpoint the 240 ft high storm surge is comparable to a 1710 mile per hour (2760 km/hr) wind!
Putting it to a Perspective:
The wind at ground zero underneath the Hiroshima nuclear bomb explosion was estimated to be about 920 mile per hour.
The 1960 Chilean tsunami had the kinetic energy equivalent of a 252 miles per hour (406 km/hr) wind when it hit Hilo.
The highest tornado wind ever measured was 318 mile per hour (512 km/hr).
Conclusion:
This analysis is very simplistic, but it is within reason. It indicates that damage caused by a tsunami should be comparable to damage caused by a major tornado and, indeed, both do pretty much cause chaos on anything in their path. Clearly a 240 ft. high storm surge would be even more shocking.
Note, that we on purpose ignored the gravitational potential energy term in the Bernoulli equation for the sake of unfussiness.
This term accounts for the considerable static pressure created on a wall by the weight of water standing against it and is far from trivial. Static pressure would be 7.25 atm at the bottom of a 240 ft storm surge.
A pressure this high acting on one side of a wall could easily cause it to collapse.
Svar #1
16. februar 2007 af Sannaen (Slettet)
Er ikke online lige nu - Men skal nog logge på jævnligt og tjekke jeres oprettede svar ud (;
Tusind Tusind Tak til de venlige sjæle i blandt jer, som forbarmer sig over mig !
Tusind Tusind Tak til de venlige sjæle i blandt jer, som forbarmer sig over mig !
Svar #2
16. februar 2007 af Shase (Slettet)
Det ser meget godt ud, og støtter også at det ikke har været anerkendte fysiskere der bestemte hvordan scenerne i filmen skulle se ud. Hele filmen er ret urealistisk. Den værste er der hvor sil-lyset nakker san-fransisko. Skørt....
Skriv et svar til: Engelsk/Fysik The Day After Tomorrow
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
