Fysik

Newtons lov

21. februar 2007 af micpet (Slettet)
Hej
Nogle der kan hjælpe mig med denne opgave?

Spørgsmål 1)
En kasse på 100 kg trækkes lodret op i en snor med den konstante fart 2,3 m/s. Hvilke krafter har indflydelse på kassen?
Hvilke værdier ville kræfterne være hivs farten var 6m/s.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2007 af protein30 (Slettet)

100kg*2,3m/s= ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. februar 2007 af Sentinox (Slettet)

På kassen virker tyngdekræften m*g og en snorkræft, F.
Da accelerationen er nul (konstant fart), gælder således at:

F[snor]-m*g = 0 => F[snor] = m*g

Den resulterende kraft på kassen er altså nul!

I det andet tilfælde haves præcis de samme kræfter, da der ingen acceleration er!

//Sentinox


Svar #3
21. februar 2007 af micpet (Slettet)

#2
Ja kan godt se hvad det giver mening at snorkraften er 0 hvis man siger der er 0 i accelration. Men hvis snor kraften er 0 og der bliver trukket ned i kassen fra tyngdekraften, hvordan kan den så bevæge sig op ad...

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2007 af Peden (Slettet)

Snorkraften er netop ikke nul!
Uden snorkraften ville kassen falde til jorden som følge af tyngdekraften.

Svar #5
21. februar 2007 af micpet (Slettet)

nej snorkraften = tyngdekraften . Dvs de ophæver hinanden, men det kan da ikke få den til at bevæge sig op ad ? Snor kraften burde da være større end tyngdekraften

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2007 af Sentinox (Slettet)

Lige en repetition af newtons love:


Newtons anden lov:

Summen af ydre kræfter er lig med masse gange acceleration.

Da accelerationen er nul (konstant hastighed), er summen af ydre kræfter netop nul, hvorfor F[snor] = m*g

Der betragtes altså det specielle tilfælde, hvor snorkræften netop er så stor som tyngdekræften.
Hvordan denne tilstand er opnået er ikke umiddelbart kendt, men der har TIDLIGERE været en acceleration af kassen, antaget at den startede fra hvile.
Men i den nuværende situation (som beskrevet i opgaven), er der ingen acceleration!

//Sentinox

Svar #7
21. februar 2007 af micpet (Slettet)

super, så er jeg med... :)

Spørgsmål b i opgaven lyder:
Kassen bliver nu trukket op med 1800N, derudover er der sat en ekstra kasse. Den ekstra kasse vejer 60 kg.
beregn størrelserne på de to kasser.

På den øverste kasse er den opadgående kraft på 1800N , tyngdekraften og snorkraften der forbinder kassen med den lille kasse.

På den nederste kasse er der snorkraften opad = snorkfraften fra før. Og tyngdekraften.

Stemmer det ?

Altså for den lille kasse, Ft= m*g = 60kg * 9,82 = 589,3N. F[tyngdekraft]=F[snor]

Den store kasse: F[tyngdekraft]=9,82*100=982 , F[snor]= 589,3N (Fra den lillekasse)

Noget siger mig at jeg har gjort det forkert da de 1800N slet ikke bliver brugt...

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. februar 2007 af Sentinox (Slettet)

Jeg går ud fra at der stadig trækkes lodret.
Behandler du de to kasser som en masse, er den samlede tyngdekræft:

F[tyngde] = m[total]*g = 160kg*9.82m/s^2 = 1571.2N

Vi har i denne situation IKKE givet, at kassen bevæger sig med konstant hastighed (dette gør den IKKE!), men da det er givet at der trækkes med 1800 N (som vi antager der gøres hele tiden), må der altså være konstant acceleration:

Summen af ydre kræfter = masse*acceleration.

Vi benytter dette på klodsen, med positiv retning opad (da F[snor]>F[tyngde]):

m[total]*a = F[snor] - F[tyngde] =>
160kg*a = 1800N - 1571,2N => a = 3.813 m/s^2.

I din beskrivelse af opgaveteksten er det ike helt til at forstå hvad der søges, men måske det er den før fundne acceleration?

//Sentinox

Skriv et svar til: Newtons lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.