Samfundsfag

magtens deling

22. februar 2007 af protein30 (Slettet)
Den lovgivende magt,hvad menes der med det?



Den dømmende magt,hvad menes der med det?



Den udøvende magt, hvad menes der med det?


Tak på forhånd

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. februar 2007 af Marcus (Slettet)

Magtens tredeling er den grundlæggende demokrati-tanke, hvor de tre instanser: udøvende, lovgivende og dømmende magter skal adskilles for at et samfund kan defineres som demokratisk.

Ideen kommer oprindeligt fra filosoffen Locke, men kom meget frem under den franske revolution.

Svar #2
22. februar 2007 af protein30 (Slettet)

Ja men kan du forklar hvad de går ud på, fx den dømmende magt er politiet?

Brugbart svar (1)

Svar #3
22. februar 2007 af Marcus (Slettet)

den lovgivende = folketinget
den udøvende = regeringen
den dømmende = de danske domstole

politiet har intet med denne inddeling at gøre.

Svar #4
22. februar 2007 af protein30 (Slettet)

ja men kan du give mig nogle eksempler ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2007 af Marcus (Slettet)

eksempler på hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2007 af McMaster (Slettet)

# 1

Var det desuden ikke Montesque( kan ikke stave det), som udtænkte magtens tredeling?! Mener jeg det var!!


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2007 af Marcus (Slettet)

#6 Han nakkede ideen fra John Locke.. John Locke var den aller første til at tale om magtens tredeling iden såkaldte "samfundspagt"..

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2007 af Marcus (Slettet)

"Charles-Louis de Secondat Montesquieu, baron de la Brède et de Montesquieu (18. januar 1689 - 10. februar 1755) var en fransk forfatter og politisk filosof. Montesquieu, som var inspireret af den engelske filosof John Locke, er kendt som fortaler for magtens tredeling."

Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Charles-Louis_de_Secondat_Montesquieu


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. februar 2007 af allan_sim

#7.
John Lockes udgave af magtens tredeling er nu ikke helt den moderne version, så man kan ikke sige, at Montesquieu direkte stjal ideen. Således havde Locke en opdeling med en lovgivende og to udøvende magter, og hvor Lockes tilgang mere var praktisk funderet, var Montesquieus tilgang ideologisk.

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2007 af Marcus (Slettet)

#9 Så kommer der lige en filosofilærer og lærer mig lektien :)

Men Montesquieu blev i hvert fald kraftigt inspireret af John Locke, hvad angår inddelingen af magten. Så jeg vil hævde, at han lagde grundstenene til hhv. den fransk revolution samt den amerikansk uafhængighedserklæring.

Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2007 af allan_sim

#10.
Ikke tage det så tungt :-)

Du har jo overodnet set ret, men derfor kan man jo godt præcisere, når du nu selv bruger udtrykket "han nakkede ideen fra John Locke". Og ingen tvivl om at du har ret specielt med hensyn til den amerikanske uafhængighedserklæring :-)

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. februar 2007 af JonasMeldgaard (Slettet)

Husk det oprindelige spørgsmål allesammen :)

Den lovgivende(Folketinget)
-At vedtage alle de love, som gælder i Danmark
-At vedtage budgetter for Danmark (Finansloven)
-At kontrollere regeringens arbejde

Den udøvende(regeringen)
-Består af en række ministerier(Kulturministeriet osv)
-At fører Folketingets planer ud i livet.

Den dømmende(domstolene)
-Uafhængig af de to andre magtfaktorer.
-Består af byret, landsret og højesteret.
-Dømmer alle lovovertrædere.

Brugbart svar (0)

Svar #13
23. februar 2007 af Roman Garcia (Slettet)

#12
lige en rettelse.

Den lovgivende magt er ikke kun folketinget, men folketinget og regeringen i forening.

#3
Marcus skrev:
"politiet har intet med denne inddeling at gøre."

Politiet er jo underordnet Justitsministeren, så politiet er jo en del af den udøvende magt.

Brugbart svar (0)

Svar #14
23. februar 2007 af JonasMeldgaard (Slettet)

Grundloven siger, at regeringen er den udøvende magt. Det betyder, at det er ministrene, som fra hvert sit ministerium styrer Danmark efter de love, som Folketinget har vedtaget. Hvis f.eks. Folketinget har vedtaget en ny folkeskolelov, er det undervisningsministeren og undervisningsministeriet, som sørger for, at den nye lov bliver til virkelighed, og at skolerne indretter undervisningen efter de nye regler.

Statsministeren er leder af regeringen. Når statsministeren er blevet udnævnt, vælger han selv sine ministre. En minister er oftest medlem af Folketinget, men det er ikke noget krav.

Regeringen skal ikke godkendes af Folketinget. Til gengæld må regeringen ikke have et flertal i Folketinget imod sig. Det betyder, at hvis over halvdelen af medlemmerne i Folketinget udtrykker mistillid til regeringen, kan regeringen væltes. Det kaldes for parlamentarisme.

Men et sammenspil, mellem de to variabler er da en realitet.

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. februar 2007 af mathon

#1
lige præcis
Filstørrelsen nødvendiggjorde en opdeling i 1 & 2
Lovenes Ånd_1
http://peecee.dk/?id=30723
Lovenes Ånd_2
http://peecee.dk/?id=30732

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. februar 2007 af mathon

John Locke gjorde, hvad der skulle vise sig at blive et stort forarbejde, men det var Montesquieu's udformning, der virkelig overbeviste den oplyste del af befolkningen om den store nytte af magtens tredeling.

Brugbart svar (0)

Svar #17
24. februar 2007 af mathon

se yderligere
http://peecee.dk/?id=31020

Brugbart svar (0)

Svar #18
27. februar 2007 af nummer2 (Slettet)

Den uoficielle fjerde magt er pressen
- deres job er at holde øje med de andre magter, så de ikke misbruger den magt vi har givet dem

Skriv et svar til: magtens deling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.