Matematik

brøkdele

24. marts 2004 af luffe16 (Slettet)
hej jeg har fået en opgave jeg ikke helt forstår håber i kan hjælpe mig
opgaven lyder:
Niels har fået en slikpose. selv spiser han halvdelen. hans storebroder får halvdelen af resten. hans søster får to trediedele af det, der nu er tilbage. så er der lige to stykker til hver af sidekammeraterne
hvor mange stykker slik var der i posen
på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2004 af iB (Slettet)

x er antal slik i posen:

x - 1/2x - 1/4x - (2/3)*(1/4)x = 2 + 2

Løs ligninen!
(ser du hvordan jeg har sat op den ligning?)

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2004 af Niels (Slettet)

Opgaven er på forhånd fuldstændig urealistisk, Niels ville aldrig dele med nogen:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2004 af Brian (Slettet)

Du kan også gå baglæns og sige, at lige før der kun var to stykker tilbage, fik hans søster 3/2 af det der da var tilbage, d.v.s. det er der tilbage er 1/3 af det der da var.

Det samlede regnestykke bliver derfor (((2 stk)/(1/3))/(1/2))/(1/2)

Eller forlæns: x= antal i fyldt pose, 2 stk = x*(1/2)*(1/2)*(1/3), løs denne.

Fyld selv ud med argumenter - jeg er helt enig med #2!

Svar #4
25. marts 2004 af luffe16 (Slettet)

jeg ved ikke helt hvad i mener

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2004 af Anexis (Slettet)

Tror gerne Luffe vil have i resultatet og ikke opstillet et udtryk for omdelingen af slikket.

Jeg mener at resultat er 48!!

Tjek:
48*(1/3)*(1/2)*(1/2)=4 Som var det slit der blev givet til side kammeraterne.


Mvh Anexis

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2004 af Anexis (Slettet)

PS: Det lyder ikke som en gymnasie opgave, specielt ikke når du burde være i slutningen af 1.g nu.

Ikke for at dømme nogen, men jeg mener at man afslutter den slags brøk-opgaver i 10 klasse.

Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2004 af Brian (Slettet)

Joe, men det er jo ingen slikbutik det her :) Han får ikke resultatet, men en anvisning på hvordan han selv kan regne det ud, så han forhåbentlig bliver lidt dygtigere.

Og så er jeg også enig i at den slags brøkregning hører hjemme i folkeskolen, men erfaringen viser jo beklageligevis, at man på ingen måde kan regne med det.

Og så mener jeg i øvrigt at resultatet er 24, eftersom opgaven siger, at der var 2 stykker tilbage, ikke 4. ...ikke for at dømme nogen ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2004 af Brian (Slettet)

Og svar til luffe16, #4: Jeg regner med at du spørger til, hvordan du får oversat opgave teksten til noget man kan regne...

Planen er at opstille en ligning. Kald antal slik i den oprindelige pose for x.

Lige efter at Niels har spist halvdelen er der derfor (1/2)*x stk. i posen. Altså:

(1/2)*x = antal efter Niels har spist.

Derefter æder storebroderen halvdelen af denne størrelse.

Derfor kan det der derefter er tilbage udregnes som

(1/2)*( (1/2)*x ) = antal efter broderen har spist.

Det der står i højre parentes er jo antallet, når storebroderen starter med at spise. Den halve i venstre parentes er den halvdel, der er tilbage efter at han har spist halvdelen. (Man kan halvere ved at gange med en halv).

Endelig søsteren: efter hun har været der, er der kun en trediedel af det som broderen efterlod tilbage. Man kan udregne en trediedel af noget ved at gange med 1/3, derfor

(1/3)*( (1/2)*( (1/2)*x ) ) = antal efter søsteren.

Dette tal får du oplyst er lig med 2. Det var det jeg i #3 mente med

2 stk = x*(1/2)*(1/2)*(1/3).

Dermed har vi ligningen.

Den skal løses, og det gør du ved at dividere over med brøkerne. Det var det jeg mente med (((2 stk)/(1/3))/(1/2))/(1/2).

Du kan også bruge, at det at dividere med en brøk er at gange med dens omvendte, hvorved resultatet bliver:

x = 2stk.*2*2*3 = 24stk.

Brugbart svar (0)

Svar #9
25. marts 2004 af Chemistry (Slettet)

--> Brian
Der står jo 2 stykker til hver af sidekammeraterne.

Dvs. at der er 2 sidekammerater

2+2 = 4
;-)

Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2004 af 220986 (Slettet)

så er det vel bare 48 c",)?

Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2004 af Brian (Slettet)

-> #9 Hm! Der står jo ikke noget om hvor mange side kammerater der er... men du har ret, det mest normale er jo 2 stk. sidekammerater, to stk. slik til hver, det er 4, jeg gi'r mig!

Skriv et svar til: brøkdele

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.