Matematik

Integreringsopgave...

06. marts 2007 af est (Slettet)
hej

Jeg har fået voldsomme problemer med en opgave... Det drejer sig opgaven:

Funktionen f er givet ved forskriften: f(x)=x^3-9x
Tegn en skitse af grafen (er gjort)

Fro visse værdier af a afgrænser linjen med ligningen y=ax og grafen for f en punktmængde i 4. kvadrant. Bestem a, så arealet af denne punktmængde bliver 4.....

ja... hehe... Jeg har fundet skæringen mellem f(x)=x^3-9x og y=ax og får den til at skære i x=sqrt(9+a)og x = 0. Det vil altså sige at jeg kan opstille et bestemt integrale med grænserne sqrt(9+a) og 0....

da jeg skal bestemme arealet mellem de 2 funktioner eller ligninger har jeg forsøgt at skrive..:

sqrt(9+a)
S x^3-9-ax dx =
0
sqrt(9+a)
[0,25x^4-4,5x^2-a*½x]
0

Men når jeg skal løse dette kommer jeg ud i noget med a^4 og en masse andet som jeg ikke kan hitte ud af...

Jeg ved (facitliste) at opgaven skal give -5!!!!!



På forhånd rigtig mange tak for hjælpen..


Mvh EST


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2007 af eightx2 (Slettet)

Jeg får nu a til at være:
-9<a<0

Da

x^3-9x=ax <=>
x^2-9-a=0

d=-4*1*(-9-a) <=>
d=36+4a

d skal være større end 0, da det jo ikke skal være en tangent..

36+4a>0 <=>
4a>-36
a>-9

Og så må a heller ikke være større end 0, da vi så ikke befinder os i 4. kvadrant længere. Er dog ikke sikker på om a godt må være 0 ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2007 af eightx2 (Slettet)

Nå ja, skæring mellem graferne giver x=0 og x=sqrt(9+a) ja.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. marts 2007 af eightx2 (Slettet)

Når du skal integrere, skal du huske at y=ax ligger øverst. Derfor skal du sige

sqrt(9+a)
S ax-(x^3-9x) dx = 4
0

sqrt(9+a)
S ax-x^3+9x dx = 4
0

Du får noget med x^4 ja, og så er det bare at regne ud :)

Svar #4
06. marts 2007 af est (Slettet)

okay... Jeg prøver lige at regne lidt på det.. Vender tilbage om lidt.. Mange tak indtil videre..:)

- jeg havde jo så bare vendt det om..

Svar #5
06. marts 2007 af est (Slettet)

det fungere sq... :) Rigtig mange gange tak for hjælpen:D

// EST

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2007 af eightx2 (Slettet)

Så lidt.

Skriv et svar til: Integreringsopgave...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.