Kemi
pH utregninger
08. marts 2007 af
sveinerik (Slettet)
Hei - jeg er en pensjonist fra Norge som jobber litt med kemi sammen med mine barnebarn.
Har følgende spørsmål som jeg håper noen kanhjelpe med med:
regn ut pH i en 0,5 M løsning av HCOOH maursyre (Ka = 1,8*10-4)
regn ut pH i en 0,1 M løsning av NH3 ammoniakk (Kb = 2*10-5)
Vennlig hilsen
Sveinerik
Har følgende spørsmål som jeg håper noen kanhjelpe med med:
regn ut pH i en 0,5 M løsning av HCOOH maursyre (Ka = 1,8*10-4)
regn ut pH i en 0,1 M løsning av NH3 ammoniakk (Kb = 2*10-5)
Vennlig hilsen
Sveinerik
Svar #1
09. marts 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Maursyre kalder vi nu myresyre i Danmark, men formlen er den samme, nemlig pH for svage syrer.
C er koncentrationen i mol/l og K er syrestyrkekonstanten
[H+] = (-K + Sqrt(K^2+4KC))/2
I tilfælde, hvor C>>K kan udtrykket reduceres til:
[H+] = Sqrt(KC)
Når du har fundet [H+] beregnes pH som: pH = -log([H+])
For baser beregnes tilsvarende [OH-], når K er basekonstanten.
Omregn til [H+] idet: [H+]=10^-14/[OH-]
Der findes også sammentrukne formler for pH i baser, men ovenstående fungerer, så hvorfor udlede dem.
C er koncentrationen i mol/l og K er syrestyrkekonstanten
[H+] = (-K + Sqrt(K^2+4KC))/2
I tilfælde, hvor C>>K kan udtrykket reduceres til:
[H+] = Sqrt(KC)
Når du har fundet [H+] beregnes pH som: pH = -log([H+])
For baser beregnes tilsvarende [OH-], når K er basekonstanten.
Omregn til [H+] idet: [H+]=10^-14/[OH-]
Der findes også sammentrukne formler for pH i baser, men ovenstående fungerer, så hvorfor udlede dem.
Skriv et svar til: pH utregninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
