Kemi
Hydrolyse af en ester
08. marts 2007 af
Jaedicke (Slettet)
Skal bare lige have hjælp til d-delen af opgaven her, da jeg ikke helt forstå hvad de mener.
CH3COOC2H5(aq) + OH-(aq) --> CH3COO-(aq) + C2H5OH(aq)
Eksperiment 1: Gennemføres under anvendelse af et stort overskud af esteren. Ved hjælp af en pipette overføres 5,00mL 0,10 M NaOH-opl. til et bægerglas, og der tilsættes en afmålt mængde demineraliseret vand.
Der tilsættes herefter en afvejet stofmængde ethylethanoat, som er 100 gange så stor som stofmængden af natriumhydroxid.
a) Her findes massen af den mængde ethylethanoat, der skal afvejes
b) Her vises at reaktionen er af 1.orden med hensyn til OH-(ved hjælp af en tabel med tiden og koncentrationen), samt halveringstiden
Eksperiment 2: Alt er magen til det første eksperiment, bortset fra at stofmængden af ethylethanoat er 100 gange så lille som i eks.1. Stofmængden af ethylethanoat og natriumhydroxid er altså lige store i eksperiment 2. Reaktionsblandingens volumen er ens i de to eksperimenter.
Reaktionen har hastighedesudtrykket
v=k*[CH3COOC2H5]*[OH-]
d) Begrund, at eksperiment 2 kan være egnet til at eftervise hastighedsudtrykket?
Beregn en værdi for reaktionsblandingens voluen ud fra eksperiment 1?
Beregn den tid, det tager at halvere de tilsatte stofmængder i eksperimnet 2?
CH3COOC2H5(aq) + OH-(aq) --> CH3COO-(aq) + C2H5OH(aq)
Eksperiment 1: Gennemføres under anvendelse af et stort overskud af esteren. Ved hjælp af en pipette overføres 5,00mL 0,10 M NaOH-opl. til et bægerglas, og der tilsættes en afmålt mængde demineraliseret vand.
Der tilsættes herefter en afvejet stofmængde ethylethanoat, som er 100 gange så stor som stofmængden af natriumhydroxid.
a) Her findes massen af den mængde ethylethanoat, der skal afvejes
b) Her vises at reaktionen er af 1.orden med hensyn til OH-(ved hjælp af en tabel med tiden og koncentrationen), samt halveringstiden
Eksperiment 2: Alt er magen til det første eksperiment, bortset fra at stofmængden af ethylethanoat er 100 gange så lille som i eks.1. Stofmængden af ethylethanoat og natriumhydroxid er altså lige store i eksperiment 2. Reaktionsblandingens volumen er ens i de to eksperimenter.
Reaktionen har hastighedesudtrykket
v=k*[CH3COOC2H5]*[OH-]
d) Begrund, at eksperiment 2 kan være egnet til at eftervise hastighedsudtrykket?
Beregn en værdi for reaktionsblandingens voluen ud fra eksperiment 1?
Beregn den tid, det tager at halvere de tilsatte stofmængder i eksperimnet 2?
Svar #2
09. marts 2007 af Kemiersjov (Slettet)
[OH-] = OH
[Ethylethanolat] = EE
Hastighedsudtrykket er overordnet 2. ordens med v=k*OH*EE
Hvir koncentrationen af den ene reaktant er meget større end den anden (EE>>OH), ændres EE ikke under forsøget (eller i hvert fald meget lidt), hvorfor EE er konstant. Dermed kan hastighedsudtrykket omskrives til:
v=k'*OH
og bliver dermed et pseudo 1. ordens udtryk, hvor k'=k*EE.
Ud fra halveringstiden beregnes k', hvorefter du igen kan beregne k, når du kender EE.
[Ethylethanolat] = EE
Hastighedsudtrykket er overordnet 2. ordens med v=k*OH*EE
Hvir koncentrationen af den ene reaktant er meget større end den anden (EE>>OH), ændres EE ikke under forsøget (eller i hvert fald meget lidt), hvorfor EE er konstant. Dermed kan hastighedsudtrykket omskrives til:
v=k'*OH
og bliver dermed et pseudo 1. ordens udtryk, hvor k'=k*EE.
Ud fra halveringstiden beregnes k', hvorefter du igen kan beregne k, når du kender EE.
Skriv et svar til: Hydrolyse af en ester
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
