Matematik

andengradsligning

12. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)
Hej.


Kan ikke rigtig løse denne her:

-x+4x = x^2+y^2-6x-10y+26

3x = x^2+y^2-6x-10y+26

hvordan kommer jeg videre, når jeg gerne vil finde x-værdien ?
nogen der kan hjælpe, tak..

Svar #1
12. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

opgaven lyder egentlig således:

I et koordinatsystem i planen er en linje l og cirkel C bestemt ved

l: y = -x+4x
C: x^2+y^2-6x-10y+26 = 0

Gør rede for, at linjen l er tangent til cirklen C.




Brugbart svar (0)

Svar #2
13. marts 2007 af DanielPetersen (Slettet)

Pi har fødselsdag i morgen (:

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2007 af sigmund (Slettet)

#1,

Find først centrum og radius i cirklen, ved at omskrive ligningen. Beregn dernæst afstanden mellem centrum og linjen. Er denne afstand lig radius, er linjen tangent, ellers ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2007 af Lusker (Slettet)

Jeg kan se at du har lidt problemer med den opgave du spurgte til i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=319968
Hvis den ligning for linien i den tidligere tråd er den korrekte, altså y = -x + 4, så er linien tangent til cirklen, men hvis ligningen for linien som du skriver her, er den korrekte, så er den ikke.

Det du skal gøre er at sætte y = -x + 4 ind i cirklens ligning:

l: y = -x+4
C: x^2+y^2-6x-10y+26 = 0

x^2 + (-x + 4)^2 - 6·x - 10·(-x + 4) + 26 = 0

x^2 + x^2 - 8x + 16 - 6x + 10x -40 + 26 = 0

2x^2 - 4x + 2 = 0

Diskriminaten beregnes:

d = b^2 - 4ac = (-4)^2 - 4*2*2 = 16 - 16 = 0

altså er der kun en løsning, hvilket vil sige at der kun er en x-værdi der gør udtrykket sandt. Det vil altså sige at linien og cirklen kun har et skæringspunkt, altså er linien tangent til cirklen.

Hvis du skal bruge skæringspunktet findes på følgende måde.

x = (-b+kvrod(d))/(2a) v x = (-b-kvrod(d))/(2a)

x = 4/(2*2)

x = 1

Nu kan anden koordinatet findes ved at indsætte x i ligningen for linien:

y = -1 + 4

y = 3

Altså er koordinatetsættet til skæringspunktet (1,3).

Håber denne forklaring hjalp.

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2007 af mathon

cirkel:
x^2+y^2-6x-10y+26 = 0

(x-3)^2 + (y-5)^2 =(sqr(8))^2 C(3,5) og r = sqr(8)

dist(l,P(x,y)) = |x+y-4|/sqr(2)

dist(l,C(3,5)) = |3+5-4|/sqr(2) = sqr(8) = r

afstanden fra l til cirklens centrum er netop radius, hvorfor l er tangent.




Svar #6
13. marts 2007 af sofie_89 (Slettet)

okay mange tak for jeres hjælp. Jeg havde ellers fundet ud af det tidligere i dag. Men tak alligevel :)

Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.