Matematik

Isolering af x

13. marts 2007 af cxe22xhe (Slettet)
Hej.. Hurtigt spørgsmål:)

Hvordan isolerer jeg x i denne ligning, det skal være i hånden nemlig - med mellemregninger..

x^2 + (3x)^2 = (x+3)^2

På forhånd tusinde tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2007 af qaker (Slettet)

x^2 + 3x^2 = 4x^2 = x^2+6x+9 = 3x^2-6x-9= o, så har du en anden gradsligning, d = b^2-4*a*c

Svar #2
13. marts 2007 af cxe22xhe (Slettet)

Jamen glemmer man så ikke det på højre side, (x+3)^2?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2007 af qaker (Slettet)

den har jeg ganget ud :)

Svar #4
13. marts 2007 af cxe22xhe (Slettet)

okay, det kunne jeg åbenbart ikke lige følge med til så:) gider du lig markere hvor måske? bar så jeg forstår det helt..

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#4:
Du bør altså vide hvordan man ganger (x+3)² ud! Det er helt basal gymnasieviden.

Svar #6
13. marts 2007 af cxe22xhe (Slettet)

Men når der er parantes om de 3x^2, at de er det hele der er opløftet, så giver det jo ikke 4x^2, men 10x^2?

Svar #7
13. marts 2007 af cxe22xhe (Slettet)

Ja men det er ikke det der er den store probelm stilling, det er det jeg lige har skrevet? #6

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. marts 2007 af dnadan (Slettet)

Så prøver jeg med en forklaring:
x^2 + (3x)^2 = (x+3)^2
Parenteserne ganges ud:
x^2 + 9x^2 = x^2+3^2+2*3x
<=>
10x^2=x^2+9+6x
Alt flyttes over på venstre side af lighedstegnet og der fås:
10x^2-x^2-9-6x=0
<=>
9x^2-6x-9=0
Denne andengradsligning løses som en normal andengradsligning

Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.