Kemi
Saltindhold i smør
18. marts 2007 af
PeteM_speedy (Slettet)
Hey, har lige brug for lidt hjælp her da noget virkelig ikke stemmer..
1. Tag gennemsnittet af det forbrugte rumfang sølvnitrat og omregn dette til en stofmængde.
Dette gøres ved at bruge formlen n = c * V
n = 0,100 M * 0,7 ml, dvs. n = 0,07 mol
2. Beregn NaCl-indholdet i vandet i g/ml opløsning
Til at udregne dette skal vi bruge formlen m = n * M
Vi kender n da n af NaCl er det samme som n af AgNO3 som vi udregnede før, altså 0,07 mol. M af NaCl finder vi ved at kigge i vores periodiske system.
MNaCl = (1 * 22,99) g/mol + (1 * 35,45) g/mol = 58,44 g/mol
NaCl-indholdet kan nu udregnes.
m = 0,07 mol * 58,44 g/mol = 4,0908 g.
3. Beregn saltindholdet i smørret i masse% og sammenlign med deklarationen.
Salts procentandel i smørret: 4,0908 g. / 3,219 g. * 100% = 127,082%
Ifølge producenten skulle det kun indeholde ca. 1% salt, så enten er der noget som er gået helt galt eller også er deres informationer forkerte.
Nogen der kan se hvad der går galt?
1. Tag gennemsnittet af det forbrugte rumfang sølvnitrat og omregn dette til en stofmængde.
Dette gøres ved at bruge formlen n = c * V
n = 0,100 M * 0,7 ml, dvs. n = 0,07 mol
2. Beregn NaCl-indholdet i vandet i g/ml opløsning
Til at udregne dette skal vi bruge formlen m = n * M
Vi kender n da n af NaCl er det samme som n af AgNO3 som vi udregnede før, altså 0,07 mol. M af NaCl finder vi ved at kigge i vores periodiske system.
MNaCl = (1 * 22,99) g/mol + (1 * 35,45) g/mol = 58,44 g/mol
NaCl-indholdet kan nu udregnes.
m = 0,07 mol * 58,44 g/mol = 4,0908 g.
3. Beregn saltindholdet i smørret i masse% og sammenlign med deklarationen.
Salts procentandel i smørret: 4,0908 g. / 3,219 g. * 100% = 127,082%
Ifølge producenten skulle det kun indeholde ca. 1% salt, så enten er der noget som er gået helt galt eller også er deres informationer forkerte.
Nogen der kan se hvad der går galt?
Svar #1
18. marts 2007 af Matkaj
1) n = 0,100M = 0,100 mol pr. liter og eftersom du har
0,7ml = 0,0007L bliver stofmængden noget mindre end du har beregnet.
0,7ml = 0,0007L bliver stofmængden noget mindre end du har beregnet.
Svar #2
20. marts 2007 af PeteM_speedy (Slettet)
Opdagede fejlen, men mange tak for svaret ellers! :)
Skriv et svar til: Saltindhold i smør
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
