Kemi

Små opgaver...

23. marts 2007 af Jelly (Slettet)
Hej,

Jeg løst nogle opgaver men er ikke sikker på dem. Så derfor vil jeg gerne hører om i er enige. Det drejer sig om opgave 1 a) , 1b) og 1d)i følgende link

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/2000/2000-10-2.pdf

mit bud:

1a) 4-methyl-1-pentanol

1b) addition (er ikke sikker). Hvordan kan man forklare at stoffet D kan udvise cis-trans-isomeri, mens dette ikke gælder stoffet B?

1d) nogle hints?

Håber på hjælp.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2007 af frodo (Slettet)

a) 4-methyl-pent-1-en-3-ol

b)reduktion..
der er to forskellige grupper på hvert af C'erne i dobbeltbindingen i D, men ikke i B..

d) udregn stofmøngderne af reaktanterne, og omsæt dette til en stofmængde af produkt. Omregn dette til massen, og find procenten..

Svar #2
23. marts 2007 af Jelly (Slettet)

ang. opg 1d) har gjort som følger:

n(syre) = 1,5g / 128,08 g/mol = 0,0117 (128,08 fandt jeg ud af ved at tage molaremassen af den sidste molekyle de mange reaktioner i 2. side) men ved ikke hvilken molaremasse jeg ellers skal bruge?

n(amin) = 1,6g / 153,178g/mol = 0,010445

den maximale teoretiske udbytte

n(Capsaicin) = n(syre) = 0,0117mol

m(Capsaicin) = 0,0117mol * 305,4g/mol = 3,57g

dvs. udbytte i pct = (1,53 g / 3,57g)*100% = 42,8%

Er det korrekt beregnet?




Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2007 af frodo (Slettet)

nej, du kan ikke få dannet mere end den du har mindst af fra start, dvs n(capsaicin)=n(amin), antagende at du har regnet rigtigt. Molarmasserne virker korrekte..

Svar #4
23. marts 2007 af Jelly (Slettet)

dvs.

n(capsaicin)=n(amin)

den maximale teoretiske udbytte

n(Capsaicin) = n(amin) = 0,010445mol

m(Capsaicin) = 0,010445mol * 305,4g/mol = 3,19g

dvs. udbytte i pct = (1,53 g / 3,19g)*100% = 48,%

Er det korrekt beregnet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2009 af fredern (Slettet)

jeg ved det er gammelt men sidder selv med opgaven nu her og opdager en fejl.. man kan ikke bruge stof D
kig hellere på capsaicins strukturformel der ser man der er 2 ekstra carbon-atomer desuden så mangler der du også et lægge OH til syren i dine beregninger.. så syren bliver mere i retning af 168,2 g/mol


Skriv et svar til: Små opgaver...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.