Kemi

Hjælp til eksamensprojekt

24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)
Hej.

Jeg har brug for noget litteratur om HLB-tal (Hydrofil-Lipofil-Balance). Jeg skal nemlig kunne udregne et HLB-tal til min creme. Boraks er min emulgator, men hvordan kan jeg udregne HLB-tallet?

Håber nogle kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2007 af Kemiersjov

HLB giver kun mening for nonioniske emulgatorer eller tensider. HLB beregnes som 20*X,w hvor X,w er vægtbrøken af molekylets vandopløselige del (polyethylenoxid-delen). Meget forsimplet betyder dette, at HLB >10 giver derfor vandopløselige tensider og HLB<10 giver olieopløselige tensider.

For ioniske emulgatorer eller tensider giver HLB ingen mening, da der her er tale om at den vandopløøselige del f.eks. neutraliserede carboxylsyrer, med meget lille vægt, men med stort volumen grundet af en omsluttende vandkappe.

Borax er ingen emulgator! - du kan dog lave et emulgatorsystem med borax, da den reagerer alkalist og dermed med en fedtsyre, kan danne fedtsyre-anionsæbe, der er en emulgator.

Svar #2
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)

Hmm, hvis boraks ikke er min emulgator, hvilken en er så? MIn opskrift på min creme ser således ud:

Vandfase: Stearinsyre, Cetostearylalkohol, vegatabilsk olie.

Oliefasen: Glycerol, boraks, natriumbenzoeat, vand?

Og vil det betyde at jeg ikke kan udregne om min creme er en o/v eller en v/o?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2007 af Kemiersjov

Dine emulgatorer er stearinsyre og cetostearylalkohol.

Stearinsyren neutraliseres af borax og benzoat (begge reagerer alkalisk i vand).

Har du ikke bytte om på nogle af ingredienserne eller faserne?

Det er forholdet mellem stearinsyre og cetostearylalkohol der bestemmer om du får en O/W eller en W/O emulsion. Normalt erder dog tale om en O/W, da det modsatte er en temmelig fedtet sag.

Hvis du vil bevise, at der ER en O/W, skal du bare tilsætte lidt mere vand til det færdige produkt. Stiger viscositeten er den en W/O og falder den er det en O/W. Årsagen er, at viskositeten stiger, når du øger den interna fase men falder, når du øger den eksterne fase.


Svar #4
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)

At vise om viscositeten stiger eller falder vil det ikke kræve et viscosimeter?

Nej ikke lige umiddelbart, på opskriften står vand- og fedt-fasen opdelt sådan.
Jeg har bare fundet et eksempel på hvor de udregnede HLB-tallet, og så ville jeg slev prøve, men kan høre det ikke er helt muligt :) Desværre har jeg bare ikke kunne finde så meget litteratur om det, har du nogle ideer til bøger eller internetsider eller lignende?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. marts 2007 af Kemiersjov

Du kan tydelig se elelr fornemme og den bliver tykkere eller tyndere. Det er ligesom med mayonaise. Bliver den tykkere eller tyndere, når der tilsættes vand? (og tilsvarnede med olie) - Den må selvfølgelig ikke skille!

Man kan ikke regne HLB ud på en creme! - Stearinsyren (når den er neutraliseret) er den rigelig vandopløselig, medens din alkohol er meget lidt opløselig, og i formuleringen fungerer den nærmest som en co-emulgator.

Læse avt. mere på:

http://www.rikenvitamin.jp/int/emulsifier/basic/index.html

men eller så søg på nettet under :emulsifiers + HLB

Svar #6
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Nu giver det hele lidt mere mening.

Svar #7
26. april 2007 af Frk_Athene (Slettet)

Hej igen

Du hjælp mig for nogle uger siden, angående en emulgator, som du forklarede mig ikke var min boraks, men at den kunne lave et emulgatorsystem, da den reagerede alkalisk med min stearinsyre, og derved dannede en fedtsyre-anionsæbe. Men i dag skulle jeg i min rapport beskrive hvordan det blev en fedtsyre-anionsæbe og hvordan boraksen og stearinsyren reagerede med hinanden. Er der nogen mulighed for at du kan hjælpe mig? Bare ved at forklare reaktionen og hvordan de sætter sig sammen og strukturformler?

På forhånd tak,

Simone

Skriv et svar til: Hjælp til eksamensprojekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.