Kemi
Hjælp til eksamensprojekt
Jeg har brug for noget litteratur om HLB-tal (Hydrofil-Lipofil-Balance). Jeg skal nemlig kunne udregne et HLB-tal til min creme. Boraks er min emulgator, men hvordan kan jeg udregne HLB-tallet?
Håber nogle kan hjælpe.
Svar #1
24. marts 2007 af Kemiersjov
For ioniske emulgatorer eller tensider giver HLB ingen mening, da der her er tale om at den vandopløøselige del f.eks. neutraliserede carboxylsyrer, med meget lille vægt, men med stort volumen grundet af en omsluttende vandkappe.
Borax er ingen emulgator! - du kan dog lave et emulgatorsystem med borax, da den reagerer alkalist og dermed med en fedtsyre, kan danne fedtsyre-anionsæbe, der er en emulgator.
Svar #2
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)
Vandfase: Stearinsyre, Cetostearylalkohol, vegatabilsk olie.
Oliefasen: Glycerol, boraks, natriumbenzoeat, vand?
Og vil det betyde at jeg ikke kan udregne om min creme er en o/v eller en v/o?
Svar #3
24. marts 2007 af Kemiersjov
Stearinsyren neutraliseres af borax og benzoat (begge reagerer alkalisk i vand).
Har du ikke bytte om på nogle af ingredienserne eller faserne?
Det er forholdet mellem stearinsyre og cetostearylalkohol der bestemmer om du får en O/W eller en W/O emulsion. Normalt erder dog tale om en O/W, da det modsatte er en temmelig fedtet sag.
Hvis du vil bevise, at der ER en O/W, skal du bare tilsætte lidt mere vand til det færdige produkt. Stiger viscositeten er den en W/O og falder den er det en O/W. Årsagen er, at viskositeten stiger, når du øger den interna fase men falder, når du øger den eksterne fase.
Svar #4
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)
Nej ikke lige umiddelbart, på opskriften står vand- og fedt-fasen opdelt sådan.
Jeg har bare fundet et eksempel på hvor de udregnede HLB-tallet, og så ville jeg slev prøve, men kan høre det ikke er helt muligt :) Desværre har jeg bare ikke kunne finde så meget litteratur om det, har du nogle ideer til bøger eller internetsider eller lignende?
Svar #5
24. marts 2007 af Kemiersjov
Man kan ikke regne HLB ud på en creme! - Stearinsyren (når den er neutraliseret) er den rigelig vandopløselig, medens din alkohol er meget lidt opløselig, og i formuleringen fungerer den nærmest som en co-emulgator.
Læse avt. mere på:
http://www.rikenvitamin.jp/int/emulsifier/basic/index.html
men eller så søg på nettet under :emulsifiers + HLB
Svar #6
24. marts 2007 af Frk_Athene (Slettet)
Svar #7
26. april 2007 af Frk_Athene (Slettet)
Du hjælp mig for nogle uger siden, angående en emulgator, som du forklarede mig ikke var min boraks, men at den kunne lave et emulgatorsystem, da den reagerede alkalisk med min stearinsyre, og derved dannede en fedtsyre-anionsæbe. Men i dag skulle jeg i min rapport beskrive hvordan det blev en fedtsyre-anionsæbe og hvordan boraksen og stearinsyren reagerede med hinanden. Er der nogen mulighed for at du kan hjælpe mig? Bare ved at forklare reaktionen og hvordan de sætter sig sammen og strukturformler?
På forhånd tak,
Simone
Skriv et svar til: Hjælp til eksamensprojekt
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.