Matematik

Konstruktion af koordinatsystem

11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)
Firmaerne A og B, der ligger med en afstand af 100 km, fører de samme varer til de samme priser. Forskellen ligger alene i de priser, de tager for udbringning af varerne. Mens A tager 0,8 kr./km, tager B 1,5 kr./km. Afsæt A(0,0) og B(100,0) i et koordinatsystem, og skitser de områder, hvor det er billigst at få bragt varer ud fra A.

- Er der nogen, der kan hjælpe med en konstruktion af dette koordinatsystem?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Jeg forstår ikke helt dit spm. Vil du have hjælp til at inddele koordinatsystemet i godt intervaller?

Svar #2
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Jeg vil have hjælp til, hvad der skal være op ad y-aksen. Altså i det hele taget bare, hvordan jeg får 0,8 og 1,5 kr./km ind i koordinatsystemet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Hvis du laver et tern svarende til 0,2 ender du med at skulle inddele et tern til 1,5, men du kan jo også vælge at inddele i 0,1. Så vidt jeg ved er der ingen regler for at man SKAL inddele 1. og 2. aksen i samme intervaller.

Svar #4
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Så du mener, at jeg skal have kr./km op af y-aksen? Hvad er meningen så med, at A og B har de koordinater, som de har? Så bliver det jo til søjler

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Altså, hvis jeg har forstået opgaven må km ligge på 1. aksen og kr. på 2. aksen.

Svar #6
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Ja, men når der er 100 km interval, og det handler om, hvor A er billigst, så skal der jo nærmest være to "faktorer" på 1. aksen. Altså både en for B og en for A. A starter jo med 0,8 kr./km efter punktet (0,0) og stiger mod højre. Men B starter jo med 1,5 kr./km FØR punktet (100,0) og stiger mod venstre.

- Jeg håber, det er til at forstå.

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Ok. Start med at beregne forskrifter. Så kan du også beregne skæringspunkt for a(x) og b(x). Når du så skal tegne vil jeg anbefale at bruge mm. papir, men hvis ikke du har det kan jeg kun se, at du bliver nødt til at måle de 0,8 ud, da (hvis jeg har regnet rigtigt) du skal op til 30. Men, altså 1. aksen km - 2.aksen kr.

Svar #8
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke, hvordan jeg skal tegne den. Du forstod ikke helt, hvad jeg mente med det med 100 km interval?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Det tror jeg jeg gjorde..
a(x)=0,8x
b(x) har et punkt der hedder (100;0). B tager 1,5 kr pr km - altså må denne funktion have et punkt der hedder (98;3).
Derefter kan du beregne en forskrift:
a:(y2-y1)/(x2-x1)=(0-3)/(100-98)=-3/10
b: y2-ax2=0-((3/10)100)=30
b(x)=(-3/10)x+30

Skæringspunkt: 0,8x=(-3/10)x+30
11/10x=30
x=27,27
Altså er A billigst til de 27,27 km

Svar #10
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Mange tak for det. Der er dog stadig det, at jeg ikke ved, hvordan jeg skal tegne tegningen.

- Jeg skal jo bare vise det på en tegning, og ikke nødvendigvis regne det ud, men mange tak for din udregning. Jeg forstår dog ikke helt, hvad du laver her:

b: y2-ax2=0-((3/10)100)=30

- Det er sikkert mig, den er galt med mht. det regnestykke, men hvorfor skriver du y2-ax2=0-((3/10)100)=30?

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Hvis du har en mail adr. kan jeg sende graferne til dig?

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Jeg glemte - foran (3/10).. Der skulle naturligvis stå 0-((-3/10)100)=30
b er jo skæringspunkt med 2. aksen.

Svar #13
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)


Svar #14
11. april 2007 af JensJensJens2 (Slettet)

Ja, men hvorfor skriver du y2-ax2?

Brugbart svar (0)

Svar #15
11. april 2007 af smukke_nielsen (Slettet)

Det er for at finde "vandringen" vha. hældningskoefficienten

Skriv et svar til: Konstruktion af koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.