Matematik

Gør rede for....

20. april 2007 af ciel (Slettet)
Iet koordinatsystem er en linje l givet ved ligningen
y = -a (x-3) + 5 , 0 < a < 5

Gør rede for, at arealet T(a) af den trekant, som i første kvadrant afgrænses af l og koordinatsystemets akser, kan udtrykkes ved:

T(a) = (3a + 5)^2 / 2a


Håber der er nogle der kan hjælpe... :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2007 af mathon


y = -a (x-3) + 5

eller

ax + y = 3a+5

og

x/[(3a+5)/a] + y/(3a+5) = 1,

hvoraf ses, at
for
x=0 er y = 3a+5
og
for y=0 er x = (3a+5)/a

således er
trekantens y-katete 3a+5
og
trekantens x-katete (3a+5)/a

og dermed T(a) = ???

Svar #2
20. april 2007 af ciel (Slettet)

x/[(3a+5)/a] + y/(3a+5) = 1,


overstående forstår jeg ikke helt..
kan du forklare nærmere? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2007 af mathon

når du har en ret linje på koordinatakseskæringsform

x/u + y/v = 1

ses, at
for x=0 er y = v, da tæller og nævner skal være lige store for at give kvotienten 1

og
for y=0 er y = u

linjen x/u + y/v = 1
skærer således x-aksen i (u,0)
og
y-aksen i (0,v)

Svar #4
20. april 2007 af ciel (Slettet)


x/u + y/v = 1

^er det en formel der bare hedder sådan?
Og hvad skal jeg slå op under i mine bøger, hvis jeg skal finde den?

Svar #5
20. april 2007 af ciel (Slettet)

og hvordan ved jeg hvad u og v er?

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2007 af mathon


y = ax + b

hvordan ved du, hvad a og b er? Den formel er du bare vant til,
men
ikke til x/u + y/v = 1

men til arealet

T(a) = (1/2)*x-kateten*y-kateten =
(1/2)*[(3a+5)/a] * [3a+5] = (3a+5)^2/(2a)

T(a) = (3a+5)^2/(2a)

Svar #7
22. april 2007 af ciel (Slettet)

Jamen hvordan ved jeg hvad jeg skal sætte ind i x/u + y/v = 1 ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2007 af mathon

x/u + y/v = 1

hvis x=0
haves

y/v = 1, hvoraf y=v, da en brøks tæller og nævner er lige store, når brøken er lig med 1.

tilsvarende
fås

hvis y=0
haves

x/u = 1, hvoraf x=u

dette overført til

x/[(3a+5)/a] + y/(3a+5) = 1

for y=0
haves

x = 3a+5)/a

og

for x=0
haves

y = 3a+5


Skriv et svar til: Gør rede for....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.