Matematik

Bestemme konstant a således at l er vinkelret på m

22. april 2007 af Hygom (Slettet)
Hej.

Jeg sidder med min matematikaflevering og har problemer med en opgave.
I eksamensopgaver i matematik matematisk linje 2-årigt forløb til b-niveau, sproglig linje højt niveau 1998, hedder opgaven 3.033
Opgaveformulering:
"I et koordinatsystem er en linje l bestemt ved ligningen
x+3y-100=0
og en linje m bestemt ved ligningen
ax+5y+1=0
hvor a er en konstant.
Bestem tallet a, således at l er vinkelret på m."

Så er det jeg går i stå. Nogen som er flinke og hjælpe mig :)?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. april 2007 af eleka (Slettet)

Hvis du sætter ligninger op på formen y = ax +b fås:

3y = 100 - x <=> y = - 1/3*x + 100
ax+5y+1 = <=> 5y = -ax-1 <=> y = -a/5*x-1/5

For to linier som står vinkelret på hinanden gælder at a*c = -1, dvs:

-1/3*(-a/5) = -1

Så skal du bare løse den

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. april 2007 af mathon

mormalvektor (1,3) skal være vinkelret på normalvektor (a,5)
dvs. deres prikprodukt skal være lig o

(a,5)*(1,3)=0

a*1+5*3=0

a = ?......

Svar #3
22. april 2007 af Hygom (Slettet)

hehe.. Hvem er jer så ret?

Skal det være -1 eller 0? :)

Er med so far.

Svar #4
22. april 2007 af Hygom (Slettet)

har fundet ud af det selv. Tusind tak for hjælpen. Den var ikke så svær igen hehe :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2007 af mathon

...her var ingen uoverensstemmelse...

Skriv et svar til: Bestemme konstant a således at l er vinkelret på m

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.