Fysik
Fjeder og friktion
29. april 2007 af
kaspx (Slettet)
Et legeme er fastgjort til en fjeder på et vandret underlag. Fjederenkonstanten er 39 N/m og legemets masse er 0,12 kg. Fjederen strækkes 0,02 m og slippes, hvorefter legemts hastighed ved ligevægtsstillingen skal beregnes. Når underlaget er glat (dvs. der ses bort fra friktion), så kan jeg fint beregne det ud fra betragtningen:
E_pot = E_kin
1/2*k*x^2 = 1/2*m*v^2
Men hvis underlaget ikke længere er glat, men har en friktionskoefficient på 0,20 - Hvad så? Skal friktionkraftens arbejde regnes ind?
På forhånd tak.
E_pot = E_kin
1/2*k*x^2 = 1/2*m*v^2
Men hvis underlaget ikke længere er glat, men har en friktionskoefficient på 0,20 - Hvad så? Skal friktionkraftens arbejde regnes ind?
På forhånd tak.
Svar #1
29. april 2007 af sheaf (Slettet)
Når medregnes det arbejde, gnidningskraften udfører, er der energibevarelse. Generelt gælder, at hvis en partikel er påvirket af både konservative (her fjerderkraften) og ikke-konservative kræfter (hre friktionen), er arbejdssætningen
-(e_{\mbox{kin,b}}+e_{\mbox{pot,b}})=-a^{ik}_{ab}$)
for arbejdet udført af kræfterne på partiklen under bevægelsen fra position A til position B. Højresiden er de ikke-konservative kræfters arbejde.
Derfor:
1) Find gnidningskraftens arbejde under fjederbevægelsen udfra A = -F_gnid*s
2) Anvend ovenstående formel med det i (1) fundne arbejde som højresiden. Bestem heraf hastigheden i position B.
for arbejdet udført af kræfterne på partiklen under bevægelsen fra position A til position B. Højresiden er de ikke-konservative kræfters arbejde.
Derfor:
1) Find gnidningskraftens arbejde under fjederbevægelsen udfra A = -F_gnid*s
2) Anvend ovenstående formel med det i (1) fundne arbejde som højresiden. Bestem heraf hastigheden i position B.
Skriv et svar til: Fjeder og friktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
