Matematik

hældningsvinkel

01. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)
hej


der står


figuren viser en trappe hvor trinhøjden er 142 mm og trinbredden er 330 mm

desværre kan jeg ik vise fifuren

a. bestem trappens hældningsvinkel v

skal man sige 330*142

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2007 af holretz (Slettet)

Hvis du ganger højden med bredden så får du et areal...

Du skal kigge på den retvinklede trekant som kan tegnes med den ene katete = 142 mm og den anden katete = 330 mm

Altså på en tegning skal de 330 mm ligge vandret og
de 142 mm rager vinkelret op i højre eller venstre ende af denne streg.

Når du så forbinder de to frie ender får du en retvinklet trekant. Der er så en vinkel mellem kateten = 330 mm og hypotenusen og den skal du finde.

Det nemmeste er at bruge tangens, for tanges er længden af siden modsat vinklen (de 142mm)
divideret med længden af siden der ligger hos vinklen (de 330 mm). Altså kan du skrive tan(vinklen) = 142/330. For at finde vinklen skal du så bruge den omvendte funktion til tangens. Den hedder tan^-1 eller arctangens/arctan alt efter hvilken lommeregner man har. Du siger så: vinkel = arctan(142/330).
Prøv det, og se om den vinkel du kommer frem til passer med tegningen. Husk at være opmærksom på om din lommeregner står til grader eller radianmål.


Svar #2
01. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

skal jeg starte med pytogoras eller er det lige meget

tan = 142/330=0,0075

0,0075^-1=133,33 grader er det sådan du menr

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du behøver ikke at bruge pythagoras, for du kan godt finde vinklen uden at kende længden af hypotenusen.

Din udregning af tan er ikke rigtig, for 142/330 er ca. 0.43. Det burde du også kunne se, da 142 er omkring det halvdelen af 330.

Når du har det rigtige tal, så siger du:

artan(142/330) = 26,3 grader.

Du kan regne ud at vinklen ikke kan være 133 grader, du må kunne se direkte ud af tegningen at det er en spids vinkel altså mindre end 90 grader. Det bliver det jo iøvrigt også nødt til at være, for du ved at der er een ret vinkel og at vinkelsummen skal være 180 grader. Der er så kun 90 grader tilovers til summen af de to andre vinkler...

Svar #4
01. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

nå jeg troede at jeg skal bruge tan(142/330)

så jeg skal bare dvider de to tal


artan(142/330) = 26,3 grader.

hvordan ser den der artan ud i lommeregner

har en ti-30x lommeregng kan man bruge den

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du skulle gerne have en funktion på din TI-30X, der hedder noget i retning af tan^-1, arctan eller noget i den stil. Måske er det en knap med dobbeltfunktion, når du trykker på 2'nd knappen, så tilgår du de funktioner der er skrévet ovenover tasten..

Svar #6
01. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

det bliver ik rigtig jeg får 2,3

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2007 af holretz (Slettet)

hvad har du trykket på ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2007 af holretz (Slettet)

din TI-30x har en knap der hedder tan. Hvis du trykker
på knappen 2nd så får du de funktioner der står over knappen. Du må så indtaste 142/330 finde resultatet, trykke på 2nd og trykke på tan, for at finde det..

Svar #9
01. maj 2007 af hjælp19 (Slettet)

har trykket 2nd og så tan så kom

tan^1(142/332=23,28

Skriv et svar til: hældningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.