Fysik

Svær radioaktivitets opgave

12. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)
Opgaven består af 3 spørgsmål a,b og c. Jeg har svaret på a og b men er gået død i c... Men i får lige hele opgaven som den står for en sikkerheds skyld.



Radon er en luftart, der i små mængder siver ud fra overfladen af mange byggematerialer. Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m^3.

En prøve, der er udtaget af luften i et kælderrum, har en aktivitet på 180 Bq, fra henfald af Radon (vejer 222 unit). Halveringstiden for Radon er 3,82 døgn.

a) Hvor stor er prøvens aktivitet efter et døgn?

180 Bq * 0,5^(1døgn/3,82døgn) = 150 Bq

b) Beregn massen af den mængde Radon, der højst må være i 1,0 m^3 af luften i rummet.

Det er en nem opgave og jeg får svaret til 17,6 attogram

Nu kommer den svære opgave. I et lukket kælderrum, hvis rumfang er 125 m^3 og hvis vægge guld og loft har en samlet overflade på 175 m^2, vil der efter noget tids forløb indstille sig en ligevægtstilstand mellem radonudsivningen fra overfladen og henfaldet af radon i luften. Man kan regne med, at udsivningen af Radon er 150 kerne pr. sekund pr. kvadratmeter.

OPGAVEN: BESTEM AKTIVITETEN AF DEN MÆNGDE RADON, DER FINDES I RUMMET, NÅR LIGEVÆGTSTILSTANDEN ER INDTRÅDT.

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2007 af sheaf (Slettet)

I ligevægtstilstanden henfalder ligeså mange kerne per sekund i hele rummet som der per sekund introduceres fra det samlede overfladeareal.

Svar #2
12. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)

Så langt kan jeg godt selv tænke :)

Men altså jeg har udregnet af overfladen udgiver

26250 kerner/s...Men derefter synes jeg det bliver kryptisk.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. maj 2007 af sheaf (Slettet)

Altså må der per sekund henfalde 26250 kerner (ideelt set) ligeligt fordelt på 125 m³. Eftersom aktiviteten definitionsmæssigt er antal henfald per sekund...fortsæt selv.

Svar #4
12. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)

Yeps, jeg kan bare ikke finde en forbindelse mellem rumfang og aktiviteten. Hvor mange kerne kan der være på 1 m^3?

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2007 af sheaf (Slettet)

Som sagt må vi antage de er ligeligt fordelt på de 125 m³. Per kubikmeter må derfor per m³ henfalde 26250/125 Bq/m³.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. maj 2007 af sheaf (Slettet)

Korrektion:

Per kubikmeter må derfor per m³ ->

Per kubikmeter må derfor per sekund

Bq/m³ -> kerner

Svar #7
12. maj 2007 af Fr00gi (Slettet)

Er det her løsningen?

A = k * N = (ln2/t½) * N

(ln2/(3,82*24*3600 s)) * 26250 = 0,055129 s^-1

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. december 2021 af detduedreng

hej, søger venner


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. december 2022 af Marcuus

#0 Opgaven består af 3 spørgsmål a,b og c. Jeg har svaret på a og b men er gået død i c... Men i får lige hele opgaven som den står for en sikkerheds skyld.



Radon er en luftart, der i små mængder siver ud fra overfladen af mange byggematerialer. Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m^3.

En prøve, der er udtaget af luften i et kælderrum, har en aktivitet på 180 Bq, fra henfald af Radon (vejer 222 unit). Halveringstiden for Radon er 3,82 døgn.

a) Hvor stor er prøvens aktivitet efter et døgn?

180 Bq * 0,5^(1døgn/3,82døgn) = 150 Bq

b) Beregn massen af den mængde Radon, der højst må være i 1,0 m^3 af luften i rummet.

Det er en nem opgave og jeg får svaret til 17,6 attogram

Nu kommer den svære opgave. I et lukket kælderrum, hvis rumfang er 125 m^3 og hvis vægge guld og loft har en samlet overflade på 175 m^2, vil der efter noget tids forløb indstille sig en ligevægtstilstand mellem radonudsivningen fra overfladen og henfaldet af radon i luften. Man kan regne med, at udsivningen af Radon er 150 kerne pr. sekund pr. kvadratmeter.

OPGAVEN: BESTEM AKTIVITETEN AF DEN MÆNGDE RADON, DER FINDES I RUMMET, NÅR LIGEVÆGTSTILSTANDEN ER INDTRÅDT.

hvordan får du det tl 17,6attogram?


Skriv et svar til: Svær radioaktivitets opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.